На прискорення інфляції цьогоріч впливають немонетарні чинники – Данилишин

На прискорення інфляції цьогоріч впливають немонетарні чинники – Данилишин

Укрінформ
Переважна частина чинників, які здійснюють вплив на динаміку інфляції у 2021 році, мають немонетарний або структурний характер. 

Як передає Укрінформ, про це написав голова ради Національного банку Богдан Данилишин у Фейсбук.

"Як у 2020 році, так і на початку 2021 року переважна частина чинників, які здійснюють вплив на динаміку інфляції мають немонетарний або структурний характер", - написав Данилишин.

За оцінками НБУ, які він навів, із загальної інфляції в березні на рівні 8,5%, близько 7,6 в. п. було згенеровано компонентами, що мають високий ступінь немонетарного впливу. Річні темпи зростання цін за немонетарними складовими індексу споживчих цін у березні становили 12,2%, порівняно з 2,3% зростання цін за компонентами, які є більшою мірою залежними від монетарних чинників.

Про слабкий вплив на ціни фактору сукупного попиту, за словами Данилишина, також свідчить значна нерівномірність зростання цін за окремими категоріями споживчих товарів і послуг: наприклад, якщо вартість яєць зросла за рік більш ніж удвічі, соняшникової олії – на 48,5%, цукру – на 64,7%, то ціни на овочі за рік знизилися на 7%, а вартість одягу та взуття – на 5%.

Голова ради Нацбанку зауважив, що динаміка зростання споживчих цін у березні очікувано прискорилась. Зростання індексу споживчих цін у березні становило 1,7%, прискорившись у річному вимірі до 8,5% (порівняно з 7,5% у лютому). Така його динаміка в цілому відповідає очікуванням Національного банку щодо посилення інфляційного тиску у I півріччі 2021 року та обумовлюється дією як факторів з боку пропозиції (нижчий від минулорічного врожай, подорожчання енергоносіїв), так і окремих факторів з боку попиту (зростання споживчого попиту внаслідок підвищення соціальних стандартів).

Читайте також: Споживчі ціни у березні зросли на 1,7% – Держстат

Як повідомлялося, за даними Держстату, споживчі ціни у березні 2021 року проти лютого 2021 року збільшилися на 1,7%; проти березня 2020 року – на 8,5%, проти грудня 2020 року – на 4,1%. За січень-березень 2021 року порівняно із аналогічним періодом минулого року споживча інфляція становила 7,4%. Споживчі ціни у березні 2020 року порівняно із лютим 2020 року знизилися на 0,8%, проти березня 2019 року зросли на 2,3%. За січень-березень 2020 року порівняно із аналогічним періодом попереднього року споживча інфляція становила 2,6%.

До монетарних факторів відносять переповнення каналів грошового обігу грошима, внаслідок чого відбувається знецінення грошей та зниження їх купівельної спроможності. До немонетарних факторів належить підвищення попиту на товари та послуги, збільшення витрат виробництва, сезонні фактори тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-