Гетманцев: РРО запроваджують не для того, аби «зловити якогось продавця на базарі»

Гетманцев: РРО запроваджують не для того, аби «зловити якогось продавця на базарі»

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев закликає усіх підприємців якомога швидше оформити електронні безоплатні реєстратори розрахункових операцій.

Про це він сказав в інтерв'ю Укрінформу.

«Ми переконані в тому, що це повинно запрацювати з 1 січня 2022 року, і закликаємо всіх підприємців якомога швидше, можливо, навіть у цьому році, оформити РРО, електронні безоплатні РРО, які можна оформити, скачавши відповідну програму з сайту податкової, і почати вести облік своєї діяльності з використанням РРО, так, як це відбувається у всьому цивілізованому світі», - заявив Гетманцев.

Він додав, що РРО запроваджують не для того, аби «зловити якогось продавця на базарі, який торгує чимось і десь ухиляється від оподаткування».

Читайте також: Данило Гетманцев, голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики

«Насправді, для фіскальних цілей цей продавець не цікавий. Ми більше витратимо на те, аби притягнути його до відповідальності, ніж бюджет заробить на штрафах, які він сплатить. Ми хочемо відокремити великий бізнес, який, умовно на Хрещатику, продає електроніку через ФОПів, від малого бізнесу. Без РРО відмежувати їх одне від одного неможливо», - пояснив Гетманцев.

Депутат також наголосив що не варто «плутати людей, які організовують ці мітинги, і армію українських ФОПів».

«Ми з вами якимось дивним чином ототожнили абсолютно політичну організацію, яка розставила свої прапори на Майдані, з представниками ФОПів. Це представники самих себе, конкретних людей, які зареєстрували на своє ім’я відповідну торгову марку, яка позначена на прапорах. Це люди, які займаються бізнес-політичною діяльністю. Вони хочуть на темі ФОПів і захисту їхніх прав потрапити у велику політику, вийти на новий рівень «бізнесу», це їм не вдається, але вони не втрачають надію. Але це абсолютно політичний проєкт їхніх лідерів. Тому вони абсолютно деструктивні. Ми з ними «потоваришували» на темі фіскалізації. Тому я це знаю напевне», - сказав Гетманцев.

Як повідомлялося, у грудні 2020 року Верховна Рада ухвалила закон, яким відтермінувала на рік обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій для деяких ФОПів.

Читайте також: Новий закон про РРО скасовує кешбек, який викликав обурення у суспільстві - Єрмак

Раніше передбачалося, що з 1 січня 2021 року використання РРО стане обов’язковим лише для певних категорій підприємців ІІ-IV груп. Ідеться про ризикові види діяльності, а саме: торгівля ювелірними виробами, текстильними товарами, вживаними товарами в магазинах, автозапчастинами, надання послуг готелями, ресторанами та туристичними агенціями. Для всіх інших платників єдиного податку ІІ-IV груп такий обов’язок виникнув би з 1 квітня 2021 року. При цьому на платників єдиного податку І групи обов’язок застосовувати РРО взагалі не розповсюджуватиметься.

Фізичні особи-підприємці, зокрема, організація «SaveФОП» регулярно збирають мітинги проти фіскалізації малого бізнесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-