Гетманцев пояснив, для якого бізнесу має діяти податок на виведений капітал

Гетманцев пояснив, для якого бізнесу має діяти податок на виведений капітал

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що податок на виведений капітал (ПнВК) має бути реалізований в Україні тільки для бізнесу, який має до 200 млн грн операцій за рік.

Таку думку Гетманцев висловив в інтерв'ю Укрінформу.

"ПнВК – це програмне положення Президента, програмне положення нашої партії. Я оприлюднив своє бачення, бо я вважаю, що проєкт повинен бути реалізований в усіченому вигляді – тобто тільки для бізнесу, який має обсяг операцій за рік – до 200 млн грн, за моделлю Польщі. Я вважаю, що буде правильно, і нам можна зробити таке в Україні навіть щодо податку, який (давайте будемо відверті) не довів своєї ефективності в жодній країні світу", - сказав депутат.

Він додав, що ця пропозиція не знайшла підтримки серед прихильників ідеї податку на виведений капітал в Україні.

"Вони вважають, що його потрібно застосовувати для всіх підприємств без винятку, і я вбачаю в цьому відвертий лобізм великих корпорацій, які за рахунок такого підходу можуть значно зекономити на сплаті податку на прибуток підприємств. Я не розумію, чому ми повинні вводити такий механізм, наприклад, для підприємств, які займаються видобутком руди", - зазначив Гетманцев.

За його словами, в ідеї ПнВК є як прихильники, так і противники.

"Цікаво, але коли ми запропонували ввести ПнВК для спеціального режиму оподаткування ІТ-компаній «Дія Сіті», ринок попросив нас залишити ПнВК тільки в якості опції. Люди порахували, що він їм буде не вигідним. Це те, про що я говорив раніше. При цьому є очевидні аргументи, які говорять категорично проти введення податку на виведений капітал", - сказав Гетманцев.

Він навів приклад Естонії, де у 2000-му році був запроваджений податок на виведений капітал. За інформацією Гетманцева, впровадження цього податку в Естонії не сприяло збільшенню ВВП.

"Питання – навіщо вводити? Говорять про збільшення інвестицій. Це також не так. Подивіться статистику. Аналіз аргументів прихильників ПнВК говорить про те, що ПнВК для них скоріше питання віри, аніж логіки. Саме тому вони настільки агресивні й з ними так важко дискутувати. Тому ПнВК – це програмне положення, а обіцянки треба виконувати. Я запропонував свою модель, я буду її відстоювати. Якщо колеги вважають, що вона є неприйнятною, то нехай прихильники відстоюють свої моделі, одночасно пропонуючи компенсатори бюджетних втрат від цього експерименту, а рішення приймає в залі більшість", - зазначив Гетманцев.

Читайте також: Данило Гетманцев, голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики

Голова Комітету підтвердив, що Рада безперечно розглядатиме відповідний законопроєкт, але в усіченому вигляді. Гетманцев не виключає, до це відбудеться цьогоріч.

Як повідомлялося, у травні 2020 року Данило Гетманцев оприлюднив для обговорення законопроєкт “Про заходи стимулювання економіки України та запровадження податку на виведений капітал”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-