Локдаун позитивно позначився на інтернет-торгівлі й агросекторі -  Устенко

Локдаун позитивно позначився на інтернет-торгівлі й агросекторі - Устенко

Укрінформ
На думку радника Президента з економічних питань Олега Устенка, локдаун позитивно позначився на розвитку безготівкових розрахунків та інтернет-торгівлі, також він може активізувати інвестиції в сільське господарство.

Про це Устенко сказав в інтерв'ю РБК-Україна, передає Укрінформ. 

"Як би це не звучало дивно, але в якомусь сенсі для України локдаун може зіграти і відносно позитивну роль, враховуючи особливість структури нашої економіки. Потужний імпульс для розвитку отримала інтернет-торгівля. Цей момент сприяє детінізації економіки, оскільки торгівля в інтернеті менше ведеться готівкою. І всі великі суми декларуються в офіційному секторі", - вважає Устенко.

Також він звернув увагу на те, що в міжнародному економічному порядку денному актуалізується питання продовольчої безпеки, і "тут є нові можливості для українського аграрного бізнесу".

"Це і добре, в короткостроковій перспективі, і не дуже – в довгостроковій. З одного боку, повинні були б розвиватися інші сектори економіки, у тому числі сектор послуг, наближаючи структуру нашої економіки до європейських країн. Але є ймовірність, що навпаки буде більш активний розвиток сільськогосподарського сектору", - зазначив експерт.

Читайте також: Які уроки дав рік локдаунів гравцям ринку нерухомості

Ключовим фактором він назвав зростання світових цін на продовольство.

За словами Устенка, капітал - як вітчизняний, так і іноземний, заходитиме "не тільки в аграрний, оскільки це специфічний бізнес, але і переробку аграрної продукції".

І якщо в класичній "голландській хворобі" була переконцентрація інвестиційного ресурсу в енергосектор, то в нашому випадку це може відбуватися в аграрній галузі, прогнозує він.

"Буде крен інвестицій в аграрний бік, чого не дуже хотілося б, але швидше за все цього не уникнути. Адже якщо ти виробляєш продукцію продовольства, то робиш це не тільки, щоб нагодувати місцеве населення, а тому що дивишся на світові ринки. Це також означає, що буде відбуватися повільне, але постійне вирівнювання цін в Україні з цінами на зовнішніх ринках", - підсумував Устенко.

Читайте також: В Офісі Президента очікують зростання ВВП у 2021 році на понад 4%

Говорячи про інші галузі, він зауважив, що в Україні "є перспективи для розвитку внутрішнього туризму", тому можна очікувати будівництва готелів, туристичних комплексів, як у Карпатах, так і на морському узбережжі.

"Що стосується промисловості, тут намітився глобально крен в ресурсодобувні галузі", - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", в агропродовольчих секторах економіки у 2020 році відбулася інвестиційна криза - обсяги капітальних інвестицій скоротилися до 53,3% від показника 2019 року. Індекси обсягів капінвестицій становили: по сільському господарству - 54,7% до рівня попереднього року, лісовому господарству – 65,5%, рибному господарству – 53,6%, по харчовій промисловості – 51,5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-