Облгази у І кварталі несанкціоновано відібрали втричі більше газу, ніж за весь минулий рік

Облгази у І кварталі несанкціоновано відібрали втричі більше газу, ніж за весь минулий рік

Укрінформ
За I квартал 2021 року облгази не санкціоновано відібрали більше 1 млрд кубометрів газу. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті ТОВ "Оператор ГТС України".

"За оперативними даними у I кварталі 2021 року оператори ГРМ (газорозподільних мереж) несанкціоновано відібрали з системи магістральних газогонів майже 1,1 млрд куб. м газу для власних виробничо-технологічних витрат. Це в три рази більше, ніж за весь 2020 рік", - йдеться у повідомленні.

У січні облгази відібрали з газотранспортної мережі 38 млн кубометрів, у лютому – 380 млн кубометрів, у березні – 675 млн кубометрів газу.

«Наразі сума нарахувань до сплати та боргів за відібраний газ облгазів сягають більше 10 млрд грн», – прокоментував ситуацію генеральний директор ОГТCУ Сергій Макогон.

З цих коштів 3,5 млрд грн – це прострочена заборгованість, а 6,5 млрд грн – нарахування до сплати. Для порівняння в компанії наводять дані, що чистий прибуток ТОВ «Оператор ГТС України» за 2020 рік становив 20,4 млрд грн.

В ОГТСУ нагадують, що згідно з постановою НКРЕКП №235 від 17 лютого 2021 року, учасники ринку природного газу отримали на період лютого-березня 2021 року відстрочку платежів за утворені негативні небаланси до 90 днів (раніше цей період складав до 20 днів).

«Ситуація з відборами цього опалювального сезону продемонструвала три очевидні речі. По-перше, сьогодні на державному рівні не існує дієвого механізму, який би зобов’язував облгази вчасно розраховуватися за послуги балансування та зупиняв практику відборів державного газу з ГТС. По-друге, відсутність прозорих механізмів контролю призводить до мільярдних боргів перед ОГТСУ, а також ситуацій, коли втрати газу у мережах облгазів вище, аніж споживання газу населенням, як сталося минулого місяця. По-третє, допоки не буде прийнятий закон про розподільчі рахунки у облгазів не буде стимулу врегульовувати свої негативні небаланси», – підсумував Макогон.

Читайте також: Компанія Фірташа переводить активи на кіпрські компанії - Оpendatabot

Як повідомляють в ОГТСУ, проблема несплати за небаланси, утворені через несанкціоновані відбори газу операторами ГРМ, залишається невирішеною з 2015 року. Це призвело до накопичення безнадійної заборгованості у попереднього оператора ГТС (АТ «Укртрансгаз») у розмірі більше 44 млрд грн за 2015-2019 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-