Ексглаву Укравтодору Новака випустили під заставу

Ексглаву Укравтодору Новака випустили під заставу

Укрінформ
Окружний суд у Варшаві в понеділок не продовжив арешт колишньому в.о. голови Укравтодору Славоміру Новаку, який підозрюється в корупції.

Суд обрав проти Новака запобіжний захід у вигляді заборони на виїзд з країни, перебування під постійним наглядом поліції і майнової застави на суму 1 млн злотих (понад 7 млн грн), передає кореспондент Укрінформу.

Суддя окружної прокуратури у Варшаві Агнєшка Доманська, попри аргументи прокуратури продовжити арешт Новаку на чергові три місяці, ухвалила рішення звільнити його з-під варти. Відтак, у понеділок його було випущено з варшавського СІЗО.

Захист Новака позитивно сприйняв це рішення суду, а прокуратура має намір його опротестувати. У прокуратурі підкреслюють, що звільнення підозрюваного з СІЗО загрожує розслідуванню справи. Речниця окружної прокуратури у Варшаві Александра Скшиняж не виключила, що Новак намагатиметься ухилитися від участі у слідстві, впливати на інших свідків і навіть може утекти з країни.

Читайте також: У справі Новака з’явився новий важливий свідок - генпрокурор Польщі

Як повідомлялося, 22 липня суд Варшави заарештував Новака на три місяці за підозрою в корупційних діях на посаді голови Укравтодору. Його затримання було наслідком співпраці українського НАБУ та польського Центрального антикорупційного бюро (CBA), а також органів прокуратури обох країн. Згодом, його тимчасовий арешт ще двічі продовжувався.

Окрім Новака, у корупційній справі підозру вручено ще п’ятьом особам, у тому числі двом громадянам Польщі; іноземцю, представнику однієї з компаній-учасниць тендерів Укравтодору; ексрадниці в.о. голови Укравтодору, громадянці України.

Новак очолював з 2011 по 2013 рік міністерство транспорту і водного господарства Польщі, а з жовтня 2016-го до жовтня 2019 був в.о. голови Укравтодору.

У середині вересня CBA поінформувало про виявлення двох сховків, у яких Новак приховав готівку в еквіваленті понад 1 мільйон доларів. Спецслужба також наклала арешт на інші активи, котрі, як оцінює CBA, придбано за гроші, що походять з корупційних злочинів. Йдеться про дві квартири, загальна вартість яких оцінюється майже у 2 млн злотих (близько 550 тис. дол.), а також автомобіль Land Rover. Крім, того СBA вилучила інші матеріальні цінності, які можуть бути доказами у справі.

Новак та його захист відкидає усі звинувачення на свою адресу, називаючи їх політичним замовленням чинної польської влади. Раніше він був одним з провідних політиків опозиційної нині "Громадянської платформи" та членом уряду Дональда Туска.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-