Законопроєкти про «євробляхи» дозволять власникам розмитнити їх без схем – депутат

Законопроєкти про «євробляхи» дозволять власникам розмитнити їх без схем – депутат

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує прийняти в цілому законопроєкти щодо митного оформлення транспортних засобів, ввезених на територію України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інформаційне управління парламенту України.

Члени Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики під час засідання в режимі відеоконференції розглянули у другому читанні проєкти законів, що стосуються митного оформлення транспортних засобів, ввезених на територію України до 31 грудня 2020 року і справляння відповідних податків та зборів: «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби» (№ 4643-д) і «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України» (№ 4644-д).

Читайте також: У законопроєктах про євробляхи концепцію розмитнення не змінять – Гетманцев

Народний депутат Олександр Ковальчук, представляючи законопроєкти, зауважив: «Проєкти спрямовані на вирішення проблеми, якій вже близько десяти років. Ми враховували саме ті правки і пропозиції, які стосувались розробки механізму, який дозволить українцям - власникам «євроблях» якомога швидше, прозоро, без корупційних схем і просто схем, розмитнити свої транспортні засоби».

До законопроєкту №4643-д надійшло 77 пропозицій народних депутатів. Робочою групою Комітету було додатково напрацьовано 10 правок. Загалом пропонується врахувати 35 пропозицій і відхилити 52.

Зокрема, однією з комітетських правок пропонується виключити норму щодо необхідності розробки та затвердження Кабінетом Міністрів тимчасового порядку виконання митних формальностей при митному оформленні транспортних засобів, оскільки в ньому немає потреби.

Читайте також: Зеленський назвав розумним компромісом законопроєкт про «євробляхи»

Ковальчук також зауважив, що більшість правок вносились до двох законопроєктів синхронно.

Розглядаючи законопроєкт №2644-д, Комітет підтримав правку, згідно з якою під митне оформлення транспортних засобів за процедурою, передбаченою цим законопроєктом, не підпадають транспортні засоби, що класифікуються за товарними підпозиціями: 870310, 870340 і 871610.

Комітет затвердив порівняльні таблиці до законопроєктів і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти обидва законопроєкти у другому читанні і в цілому.

Крім того, Комітет розглянув у другому читанні проєкт закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» (№ 4184)

Читайте також: В Японії не розуміють пільг для ввезення в Україну «євроблях» – посол Корсунський

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 18 лютого 2021 року ухвалила у першому читанні законопроєкт №4643-д про внесення змін до Податкового кодексу, яким встановлюється пільгова ставка для розмитнення автомобілів на єврономерах. Ним пропонується встановити, що протягом 180 днів після набуття чинності законом сума акцизного податку визначається платником податку за формулою: Ставка = Ставка базова + Vе + Fе.

Крім цього, народні депутати підтримали у першому читанні законопроєкт №4644-д про внесення змін до Митного кодексу. Документом пропонується звільнити від штрафних санкцій власників автівок на єврономерах, які були ввезені до кінця 2020 року, за умови одноразової сплати 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Верховна Рада в листопаді 2018 року істотно підвищила штрафи за незаконне використання автомобіля з іноземною реєстрацією. Пізніше парламент кілька разів відтерміновував запровадження нових штрафів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-