Україна не отримувала сильних негативних сигналів від Пекіна через «Мотор Січ» - ОП

Україна не отримувала сильних негативних сигналів від Пекіна через «Мотор Січ» - ОП

Укрінформ
Україна не отримувала сильних сигналів від Пекіна, що повернення у власність держави "Мотор Січі" негативно позначиться на політичних чи економічних відносинах між державами.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв'ю інтернет-виданню "Лівий берег", повідомляє Укрінформ. 

«Ми мали реакцію китайської сторони щодо санкцій у справі «Мотор Січі». У концентрованому вигляді вона така: це справи китайської приватної компанії. Сильних сигналів від Пекіна, що це обов’язково негативно позначиться чи на політичних наших відносинах, чи на економічних не було», - сказав Жовква.

Водночас він не виключив можливості втрати Україною певних сегментів китайського ринку, оскільки «вона існує завжди з будь-яким партнером». У цьому контексті заступник керівника ОП зазначив, що хоча торік із Китаєм склалася гарна торгівельна кон’юнктура, Україні треба страхуватися на тлі напружених відносин США з КНР.

Читайте також: У МЗС підтвердили отримання ноти від Китаю щодо ситуації навколо «Мотор Січі»

«Думаю, ми маємо право порушити питання перед нашими американськими партнерами щодо компенсації тих збитків, яких може зазнати Україна. Водночас я не думаю, що Пекін прагне закрити для нас ринки. Там чимало прагматичних людей, які добре вираховують економічні інтереси», - вважає Жовква.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 24 березня ввів у дію рішення РНБО про повернення у власність держави ПАТ "Мотор Січ", ухвалене 11 березня.

Читайте також: «Мотор Січ» обов'язково повернуть державі – секретар РНБО

Раніше Україна запровадила обмежувальні заходи на три роки до громадянина Китаю Ван Цзіна та трьох розташованих у Китаї компаній. Під санкції потрапила також компанія з Британських Віргінських островів.

У січні Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, інвестора ПАТ "Мотор Січ". Глава відомства Вілбур Росс заявив, що Сполучені Штати хочуть попередити експортерів, що Skyrizon має тісні зв’язки з китайською армією.

Читайте також: Суд заарештував майно та 100% акцій «Мотор Січ» – СБУ

На початку серпня 2020 року в групі DCH повідомили про початок партнерства з китайськими інвесторами, які представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited.

6 серпня АМКУ повідомив, що проведе оцінку продажу підприємства "Мотор Січ" на відповідність конкурентному законодавству.

Читайте також: США підтримують санкції проти Медведчука, ексвласників ПриватБанку та інвестора «Мотор Січі»

4 вересня китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" подали до Міністерства юстиції претензійний документ - Notice of Investment Dispute про намір звернутися до міжнародного арбітражу для стягнення з держави Україна збитків у розмірі 3,5 млрд дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-