Мінімізувати зловживання: Україна вводить систему обміну митною інформацією з ЄС

Мінімізувати зловживання: Україна вводить систему обміну митною інформацією з ЄС

Укрінформ
Україна впроваджує систему обміну митною інформацією з ЄС, яка дозволить мінімізувати зловживання на митниці.

Як передає Укрінформ із посиланням на Урядовий портал, про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав на нараді з питань реформи Державної митної служби.

«Одним із ключових завдань, яке стоїть перед керівництвом Держмитслужби та урядом, є впровадження повноцінної системи обміну митною інформацією між Україною і ЄС та приєднання до конвенції про процедуру спільного транзиту. Це дозволить набагато краще контролювати митну вартість товарів і, відповідно, прибрати будь-які зловживання із заниженням такої вартості», - сказав Шмигаль.

За його словами, головними завданнями в напрямку митної реформи є завершення гармонізації українського законодавства з європейським, зокрема щодо імплементації положень Митного кодексу Європейського Союзу, запуск механізмів щодо спільного контролю та обміну інформацією з країнами ЄС, а також впровадження ризик-орієнтованої системи перевірок на митниці. Зокрема, Прем’єр-міністр зазначив, що це фактично означатиме створення «зелених коридорів» для компаній, які мають найвищий ступінь довіри.

Читайте також: 46 працівників Галицької митниці відсторонили від роботи за підозрою у корупції

Учасники наради також порушили питання щодо модернізації пунктів пропуску на кордоні з Європейським Союзом. Шмигаль відзначив, що уряд у березні цього року схвалив план заходів з облаштування пріоритетних пунктів пропуску на 2021-2023 роки. Цим планом, зокрема, передбачено реконструкцію, модернізацію і технічне переоснащення 25 наявних і будівництво 10 нових пунктів пропуску. Така модернізація розпочнеться вже цього року і значно покращить технічні можливості митниці.

«Керівництво митниці, Міністерства фінансів, Офіс віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та інші органи - всі мають продовжувати працювати злагоджено та в синергії. Спільна координація дозволить пришвидшити зміни та наблизити інтеграцію України до ЄС», - підкреслив Прем’єр-міністр.

Віцепрем'єр Ольга Стефанішина наголосила, що в питанні роботи митної служби Україна на 100% виконала всі зобов’язання, передбачені на 2020 рік Угодою про асоціацією з ЄС.

Очільник ДМС Павло Рябікін зі свого боку відзначив, що митниця вже цього місяця запускає масштабний проєкт щодо особистого тестування працівників відомства, який, зокрема, включатиме перевірку на доброчесність. За підсумками такої перевірки всі співробітники будуть переведені на контрактну форму роботи з відповідним випробувальним терміном.

Згідно з повідомленням, у нараді взяли участь віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, міністр фінансів Сергій Марченко, голова Державної митної служби Павло Рябікін. Сторони обговорили основні напрямки роботи, які дадуть змогу наблизити українську митницю до стандартів Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-