Придбання без дозволів: АМКУ оштрафував угорську компанію на майже ₴65 мільйонів

Придбання без дозволів: АМКУ оштрафував угорську компанію на майже ₴65 мільйонів

Укрінформ
Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував компанію Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (Угорщина, м. Вечеш) на 64 765 750 грн за придбання двох українських компаній - ПП «Київшляхбуд» (м. Київ) та ТОВ «Ростдорстрой» (м. Одеса) без отримання дозволів на концентрації. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба АМКУ.

Зазначається, що за придбання ТОВ «Ростдорстрой» компанію оштрафовано на 170 000 грн, у зв’язку з тим, що на момент вчинення порушення, група покупця не здійснювала діяльність на ринку будівництва доріг та автострад. Розмір штрафу за придбання ПП «Київшляхбуд» становить 64 595 750 грн, у зв’язку з тим, що після завершення першої концентрації, і покупець і об’єкт придбання здійснювали діяльність на одному ринку.

АМКУ встановив, що спочатку Üttema придбала акції ТОВ «Ростдорстрой». Концентрація була здійснена у жовтні 2018 року, а в листопаді цього ж року, Üttema здійснила другу концентрацію, яка полягала у придбанні акцій ПП «Київшляхбуд». При цьому учасники концентрації звернулися до комітету за отриманням дозволів на неї лише у червні 2020 року - майже через 2 роки після вчинених порушень.

Відомство також встановило, що товарним ринком у зазначених концентраціях є загальнодержавний ринок будівництва доріг і автострад. Згідно з наданою відповідачами інформацією, ПП «Київшляхбуд» і ТОВ «Ростдорстрой», на момент їхнього придбання угорською компанією, працювали у цій сфері. Вони виступали як субпідрядниками так і генпідрядниками і могли залучати інших суб’єктів господарювання для виконання робіт. Водночас група РДС, до якої після продажу увійшли «Київшляхбуд» та «Ростдорстрой», на момент укладання угоди, не здійснювала діяльності на цьому ринку, так само як і жоден інший її учасник.

Оскільки вартісні показники учасників концентрації за підсумками 2017 р. перевищували порогові значення вказані у Законі України «Про захист економічної конкуренції», то концентрація мала здійснюватися лише після отримання дозволу АМКУ.

Читайте також: АМКУ почав розслідування ймовірної змови на ринку цукру

Комітет також встановив, що частка учасників концентрацій на загальнодержавному ринку будівництва доріг та автострад за підсумками 2015 – 2019 років та 9 місяців 2020 року складала 10%. Відтак АМКУ надав компанії Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság дозвіл на придбання частки у статутному капіталі ПП «Київшляхбуд» та ТОВ «Ростдорстрой».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-