Обмінний курс на міжбанку не перевищує 28 гривень за долар – Данилишин

Обмінний курс на міжбанку не перевищує 28 гривень за долар – Данилишин

Укрінформ
Курс гривні на міжбанківському ринку упродовж тижня практично не змінився і залишається нижчим від 28 грн за 1 долар.

Як передає Укрінформ, про це написав голова ради Національного банку Богдан Данилишин у Фейсбуці.

"Значення обмінного курсу гривні на міжбанківському ринку практично не змінилося та продовжує залишатися на рівні до 28 гривень за 1 долар. При цьому, упродовж тижня обсяг попиту з боку клієнтів банків переважав пропозицію іноземної валюти як на спотовому, так і на форвардному сегментах ринку", - написав Данилишин.

Натомість в операціях банків з фізичними особами з готівковою та безготівковою іноземною валютою продовжувало спостерігатися переважання пропозиції іноземної валюти, що дозволило банкам придбати в населення близько 93 млн дол. з початку квітня.

Окрім того, з метою запобігання надмірним коливанням курсу гривні Національним банком було проведено інтервенцію з продажу іноземної валюти на суму 50 млн дол. (сальдо інтервенцій з початку року +220,5 млн дол.).

"Фундаментальну підтримку стабільності обмінного курсу гривні забезпечує позитивне сальдо поточного рахунку платіжного балансу, яке у січні-лютому становило 1 млрд дол. (у січні-лютому минулого року +1,7 млрд дол.). Експорт та імпорт товарів за перші два місяці 2021 року зростали у річному вимірі майже однаковими темпами – на 3,3% та 3,2%, відповідно. Водночас падіння імпорту послуг було значно вищим, ніж зниження експорту за відповідною статтею – відповідно на 35,2% та 10,4%, що стало наслідком стрімкого скорочення витрат резидентів на подорожі за кордон. Надходження з оплати праці та грошові перекази робітників скоротилися за 2 місяці 2021 року на 13,7% до відповідного періоду минулого року", - зазначив Данилишин.

Читайте також: Капітал іноземних інвесторів торік скоротився на $868 мільйонів - Данилишин

З його слів, у 2021 році продовжується минулорічна тенденція щодо скорочення вкладень коштів іноземних інвесторів в українську економіку. За січень-лютий через негативне значення реінвестованих доходів прямого інвестора (-206 млн дол.) скорочення участі іноземних інвесторів в капіталі контрольованих ними підприємств становило 39 млн дол. Додатково через боргові інструменти вкладення прямих інвесторів в підприємства України скоротилися на 198 млн дол.

Як повідомляв Укрінформ, курс гривні з початку 2021 року зміцнився на 1,6%, тоді як в минулому році за той самий період втратив понад 15%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-