В Офісі Президента очікують зростання ВВП у 2021 році на понад 4%

В Офісі Президента очікують зростання ВВП у 2021 році на понад 4%

Укрінформ
Радник Президента України з питань економіки Олег Устенко поділився очікуваннями, що у 2021 році зростання ВВП буде більшим, ніж 4%.

Як передає Укрінформ із посиланням на сайт глави держави, про це він заявив у ефірі 24 каналу.

Зокрема, зазначається, що тривають технічні консультації з Міжнародним валютним фондом щодо підписання попередньої угоди про продовження програми співпраці з Фондом.

«Staff level agreement – це така угода, яка попередньо підписується між усіма сторонами, у нашому випадку – між державою Україна та МВФ. Тобто це попереднє порозуміння щодо того, яким чином буде побудована програма (співпраці з МВФ – ред.). Так, ми очікуємо на підписання цього попереднього узгодження – staff level agreement, про що говорив міністр фінансів», – сказав Устенко.

За його словами, перемовини з МВФ відбуваються за декількома напрямками. Зокрема, Міністерство фінансів обговорює з Фондом підготовку Державного бюджету на наступний рік, зменшення бюджетного дефіциту та боргового навантаження в наступні роки.

Повідомляється також, що на рівні Національного банку тривають технічні консультації з МВФ щодо монетарної політики, інституційного посилення центробанку, зокрема, підвищення незалежності НБУ.

Устенко нагадав, що Президент Володимир Зеленський, коли представляв Кирила Шевченка як очільника НБУ влітку минулого року, наголошував на важливості забезпечення незалежності цієї інституції.

Читайте також: МВФ поліпшив прогноз для ВВП України

«Національний банк уже вийшов з ініціативою – обговорюється законопроєкт, згідно з яким ті, хто перебувають у Раді Нацбанку, тобто займаються спостереженням за діяльністю НБУ, не будуть мати права ставати в керівництві Національного банку у певний період, щоб не мати конфлікту інтересів», – розповів Устенко.

Він зазначив, що додатково «йде обговорення з Міністерством енергетики питань, які стосуються нашої енергетичної незалежності, розвитку енергетичного ринку – мається на увазі і добування газу, і виробництво енергоресурсів».

Водночас, за словами радника Президента, ще одне питання, яке обговорюється між Україною та МВФ, стосується реформування судової системи та забезпечення діяльності антикорупційної архітектури.

«Це більш ніж важливо з точки зору економічного зростання в країні», – зазначив Устенко.

Радник Глави держави повідомив, що у поточному році є два періоди пікового навантаження на держбюджет через необхідність виплат за державним боргом: у березні, який уже успішно пройдено, та у вересні, який ще попереду. Тому бажано, щоб угода з МВФ була підписана до кінця липня, йдеться в повідомленні.

«Треба сформувати додатковий запас міцності, щоб нормально пройти і вересень. Тому важливо, щоб ми змогли до цього часу сказати, що ця подушка вже сформована», – зауважив Устенко.

Читайте також: Торік в Україні вдалось утримати дефіцит бюджету на рівні 5,2% ВВП – Мінфін

Він додав, що без підписання staff level agreement з МВФ Україні буде дуже дорого залучати фінансування на міжнародному ринку капіталу.

Щодо прогнозу МВФ стосовно зростання ВВП України на 4%, то, за словами радника Президента, це менше, ніж закладено у Державному бюджеті на 2021 рік.

«У держбюджеті закладено 4,2-4,3% реального зростання. А Президент Зеленський говорить про необхідність виходу на зростання від 5% на рік. Тому що саме таке зростання дає можливість ефективно боротися з бідністю», – пояснив Устенко.

Також радник Президента зауважив, що збільшення ВВП України у 2021 році можливе завдяки підвищенню внутрішнього споживання домогосподарств через збільшення мінімальної та середньої зарплати.

Як зазначається, кредитний ресурс стане доступнішим, зокрема, завдяки програмі доступного кредитування «5-7-9%», іпотечному кредитуванню та зменшенню облікової ставки НБУ. Крім того, наголошується в повідомленні, позитивний ефект для економіки дадуть інвестиції, додаткові витрати державного бюджету та покращення світової кон’юнктури.

«Тому 4% – це базовий прогноз. Але ми очікуємо, що це зростання (ВВП у 2021 році. – Ред.) буде більшим», – зазначив Устенко.

Як повідомляв Укрінформ, Україна очікує на черговий транш від МВФ цього року. За словами радника Президента з економічних питань Олега Устенка, програма розрахована на 5 млрд дол – 2,1 мільярда ми вже отримали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-