Від початку року курс гривні зміцнився на 1,6%

Від початку року курс гривні зміцнився на 1,6%

Укрінформ
Курс гривні від початку 2021 року зміцнився на 1,6%, тоді як у минулому році за той самий період втратив понад 15%.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" сказав голова Національного банку Кирило Шевченко. 

"Ми з початку року поповнили резерви на $200 з лишком мільйонів. Але для чого НБУ це робив? Щоб згладжувати коливання. Подивіться на курсову динаміку порівняно з минулим роком. З початку цього року курс гривні зміцнився на 1,6%, тоді як в минулому році за той самий період втратив понад 15%. Це показує, що сьогодні ринок більш збалансований", - сказав Шевченко.

За його словами, за ці два місяці 85% пропозиції на валютному ринку формували не нерезиденти, а традиційні експортери - компанії гірничо-металургійного комплексу та аграрників.

Шевченко також зауважив, що те зміцнення гривні, яке спостерігалось у 2019 році, на його думку, не пішло на користь українській економіці.

Читайте також: Локдаун у березні матиме незначний вплив на економіку – голова Нацбанку

"Я вважаю, що таке надмірне зміцнення гривні не пішло на користь українській економіці. Це моє переконання. Наразі ми не бачимо можливості повторення курсової динаміки 2019 року у 2021-му. По-перше, інтерес інвесторів-нерезидентів до ринку ОВДП можна охарактеризувати як стриманий. По-друге, економіка поступово відновлюється після 2020 року, цілком імовірне пожвавлення туризму, відповідно попит на валюту буде більшим. З іншого боку, високі ціни на руду, метал, агропродукцію збільшують пропозицію валюти. В нас немає "таргету" чи "коридору" для курсу. Повторюся – ми залишаємося відданими режиму плаваючого курсу. Наша оновлена стратегія валютних інтервенцій фактично дублює попередню", - підкреслив Шевченко.

Читайте також: МВФ поліпшив прогноз для ВВП України

Як повідомляв Укрінформ, у квітні очікується помірне зростання курсу гривні до долара і більш помітне зміцнення по відношенню до євро за рахунок того, що європейська валюта продовжує дешевшати на світовому ринку. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-