У Нацбанку назвали обсяг державних запозичень з початку року

У Нацбанку назвали обсяг державних запозичень з початку року

Укрінформ
З початку року обсяг державних запозичень становив: 95 млрд грн, 893 млн дол. та 70,5 млн євро.

Як передає Укрінформ, про це написав голова Ради Національного банку Богдан Данилишин у Фейсбуці.

"Загалом, з початку року обсяг державних запозичень становив 95 млрд грн в національній валюті, 893 млн дол. та 70,5 млн євро – в іноземній валюті", - написав Данилишин.

За його словами, це становить 25% від планового обсягу внутрішніх державних запозичень на 2021 рік і 18% від загального обсягу запозичень, передбаченого законом про держбюджет на 2021 рік (з урахуванням зовнішніх запозичень, які за перші три місяці поточного року не здійснювалися). Виконання плану запозичень на 2021 рік, який за результатами І кварталу виконано лише на 73,8%, потребує як активізації виконання програм співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями – офіційними кредиторами, так і розширення місткості внутрішнього ринку державних запозичень, наголосив Данилишин.

Він також зазначив, що обсяг державних запозичень у гривні в березні становив 33,2 млрд грн (середньозважена ставка – 10,9%), у доларах США – 474 млн дол. (середньозважена ставка – 3,81%). Зниження середньозваженої ставки державних запозичень у національній валюті (на 62 б. п. порівняно з лютим) пов’язане передусім із скороченням середньої строковості первинних розміщень гривневих облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП): 48,5% гривневих ОВДП у березні було розміщено на строк до 1 року (у лютому – 22,7% від загального обсягу розміщень).

Такий підхід до управління державним боргом Данилишин вважає виправданим в контексті зменшення витрат на обслуговування державного боргу у короткостроковому періоді, проте збільшує ризики рефінансування державних запозичень за прийнятною вартістю у середньо- та довгостроковому періоді.

"Обсяг вкладень нерезидентів у державні цінні папери продовжив скорочуватися – на 532 млн грн за тиждень. У розрізі інших категорій інвесторів у державні цінні папери відбувся перерозподіл вкладень в ОВДП від юридичних осіб (-8,1 млрд грн за тиждень) на користь банків (+7,6 млрд грн за тиждень), частка яких у структурі власників державного боргу досягла 52,3%", - констатував Данилишин.

Читайте також: Капітал іноземних інвесторів торік скоротився на $868 мільйонів - Данилишин

Як повідомляв Укрінформ, за 2020 рік державні внутрішні запозичення становили 389,2 млрд грн (94,6% від плану): від розміщення ОВДП на фінансування державного бюджету залучено 382,4 млрд грн; від випуску ОВДП в іноземній валюті – 130,8 млрд грн (3,9 млрд дол. США та 0,8 млрд євро).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-