Транзит газу в I кварталі на 5% перевищив контрактний показник

Транзит газу в I кварталі на 5% перевищив контрактний показник

Графік
Укрінформ
У першому кварталі 2021 року транзит природного газу через українську ГТС до країн Європи становив 10,441 млрд кубометрів. Це на 5% більше, ніж передбачено чинним транзитним контрактом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ТОВ "Оператор ГТС України" (ОТГСУ).

При цьому за квартал ОГТСУ протранспортував до Словаччини 5 991 млн кубометрів газу, до Угорщини – 2 093 млн кубометрів, до Польщі – 863 млн кубометрів, до Румунії – 394 млн кубометрів, до Молдови – 1 101 млн кубометрів газу. При цьому середньодобовий обсяг транзиту становив 116 млн кубометрів.

У компанії нагадали, що у І кварталі 2021 року під транзит російського газу були заброньовані додаткові потужності в обсязі 2 115 млн кубометрів. Таким чином, загальний обсяг заброньованих транзитних потужностей (контрактні + додаткові) становив 11 978 млн кубометрів, і вони були використані на 87%.

«Українська ГТС – найпотужніша в Європі, має розгалужену інфраструктуру і високу гнучкість, тому може швидко реагувати на коливання попиту та забезпечити надійне постачання газу до ЄС, як, власне, сталося наприкінці I кварталу. Тим не менш, зниження обсягів транзиту в I кварталі 2021 року у порівнянні за аналогічним періодом 2020 року склало 6%. Це частково обумовлено умовами транзитної угоди, а також переорієнтацією потоків обхідними газогонами Газпрому», - прокоментував результати Євген Тодоров, комерційний директор ОГТСУ.

Оператор ГТС також навів дані за березень. Так, минулого місяця транзит російського газу через українську ГТС зріс на 27% порівняно з лютим - до 3 691 млн кубометрів. Таку динаміку в ОГТСУ пояснили зниженням обсягів газу в європейських підземних газосховищах та підвищеним попитом на газ в країнах ЄС.

Читайте також: В Укртрансгазі порахували вільні потужності у сховищах для бронювання наступного року

Як повідомляв Укрінформ, транзитну угоду між НАК «Нафтогаз України» та російським ВАТ «Газпром», укладено наприкінці 2019 року строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання Газпромом потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд кубометрів у 2020 році та по 40 млрд кубометрів у 2021-2024 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-