Біометан в Україні законодавчо визначать як газ - Міненерго

Біометан в Україні законодавчо визначать як газ - Міненерго

Укрінформ
Міністерство енергетики оприлюднило законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва та споживання біометану".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міненергетики.

Ухвалення законопроєкту дозволить: створити в Україні прозорий ринок біометану, як в європейській практиці прийнято називати очищений біогаз; збільшити обсяги виробництва біометану; замістити споживання природного газу при виробництві теплової та електричної енергії; скоротити імпорт природного газу; використовувати українську газотранспортну систему для експорту біометану в країни ЄС; підвищити економічну привабливість біоенергетичних проєктів для потенційних інвесторів, у тому числі іноземних; зменшити викиди парникових газів.

Крім того, це сприятиме досягненню цілей Енергетичної стратегії України до 2035 року та виконанню Україною зобов’язань щодо зниження викидів парникових газів за Паризькою Угодою.

Як зазначається у пояснювальній записці до проєкту, вже сьогодні біогаз технічно можливо подавати до газотранспортної або газорозподільної системи, а виробник очищеного біогазу буде вважатись незалежним виробником природного газу в нерегульованому сегменті.

Однак у чинному законодавстві України відсутній механізм верифікації біометану для забезпечення його подальшої подачі у газотранспортну систему та відсутнє визначення поняття біометану.

Прийняття проєкту закону забезпечить можливість верифікувати очищений біогаз (біометан), фізико-технічні характеристики якого відповідають стандартам на природний газ, та надавати гарантії походження на певний обсяг поданого в газотранспортну систему біометану, а потім виробляти теплову та електричну енергію на когенераційних установках безпосередньо біля споживача. При цьому, виробник зможе використовувати газ із газотранспортної системи в обсязі, заявленому у гарантії походження біометану.

Крім того, прийняття законопроєкту дасть змогу запустити ринок біометану шляхом надання виробникам електричної/теплової енергії гарантій походження при купівлі/продажу біометану.

Проєкт закону також передбачає запровадження порядку функціонування реєстру біометану та визначення центрального органу виконавчої влади, який буде здійснювати ведення відповідного реєстру.

Для досягнення окреслених цілей законопроєктом передбачається внести відповідні зміни до законів України "Про альтернативні види палива" та "Про ринок природного газу".

Читайте також: Українські підприємства переходять на переробку відходів у біогаз – МХП

На початок 2021 року в Україні діє 53 установки, які виробляють енергію з біогазу та працюють за "зеленим" тарифом. Загальна електрична потужність зазначених установок 103,4 МВт. Згідно з Національним планом дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року, очікувані потужності на біогазі до кінця 2020 року мають складати 290 МВт, а, отже, очікуване виконання плану становить лише 36%.

Зазначається, що потенціал виробництва біометану в Україні складає 7,8 млрд куб. метрів на рік.

Сумарне валове виробництво біогазу в 2019 році оцінюється у близько 100 млн нм3/рік (номінальних кубометрів), і лише 34% потенціалу енергії цього біогазу перетворено в корисну електричну (156 ГВт-год) та теплову (128 ТДж) енергію.

Зауваження та пропозиції до проєкту закону приймаються у письмовому вигляді та електронною поштою до 5 травня 2021 року за адресою: Міністерство енергетики України, 01601 вул. Хрещатик, 30; е-mail: mykola.nevinchanyy@mev.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-