Шмигаль розповів, як втілюється в життя Національна економічна стратегія-2030

Шмигаль розповів, як втілюється в життя Національна економічна стратегія-2030

Укрінформ
У межах Національної економічної стратегії-2030 в Україні вже реалізують низку кроків для зростання економіки.

Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Національна економічна стратегія-2030 вже втілюється в життя. Місяць тому уряд затвердив НЕС-2030, яка передбачає синергію всіх гілок влади задля єдиного результату — економічного зростання країни», - зазначив Шмигаль.

Він додав, що серед кроків стратегії, які вже почали втілюватися - створення Бюро економічної безпеки.

«Підписаний Володимиром Зеленським Закон №1150-ІХ створює інституційні умови для захисту економічних процесів від тиску силових органів. Цей пункт є також одним з основоположних у векторі «Верховенство права» Національної економічної стратегії. Йдеться про створення належного захисту приватної власності та рівних умов перед законом, що зрештою призведе до підвищення кредитних рейтингів та інвестиційної привабливості нашої держави», - зауважив глава уряду.

Читайте також: Нафтогаз затвердив стратегію розвитку до 2025 рокуКоболєв назвав головний месидж

Серед перших кроків для економічного зростання Шмигаль назвав і розблокування великої приватизації.

«Ухвалення парламентом законопроєкту №4543 усуває останні перешкоди для відновлення приватизації великих державних підприємств. Зменшення ролі держави як власника державних і комунальних підприємств є одним із важливих пріоритетів Національної економічної стратегії-2030», - наголосив він.

Крім того, Прем'єр-міністр зауважив, що економічному зростанню сприятиме і запровадження податкових стимулів для інвестпроєктів зі значними інвестиціями.

«Згідно з Законом №1294-ІХ, до 1 січня 2035 року від оподаткування ввізним митом звільняється устаткування та обладнання, що ввозитиметься в Україну для реалізації інвестиційних проєктів. Водночас цю ініціативу закладено у векторі «Промисловість» Національної економічної стратегії-2030. Податкові стимули сприятимуть модернізації основних засобів на підприємствах, а отже, й посиленню конкурентоспроможності виробленої в Україні промислової продукції», - пояснив глава уряду.

Він також наголосив, що був оновлений рамковий законопроєкт про «Дія City», який дасть змогу збільшити інвестиції в ІТ-сектор. Шмигаль нагадав також про ухвалення законопроєкту №4355, який прирівняв статус електронних паспортів до їх фізичних аналогів.

Крім того, він нагадав, що Верховна Рада ухвалила за основу пакет законопроєктів щодо «податкової амністії». «Згідно з НЕС-2030, для України амністія капіталу — це насамперед можливість активізувати капітал, що до цього не був задекларований або перебував у тіньовому секторі, та залучити його до інвестиційної діяльності. Адже щорічна вартість капіталу, виведеного в офшорні зони, за різними оцінками, становить понад 10 млрд доларів», - наголосив глава уряду.

Читайте також: Україна вперше на законодавчому рівні визначає поняття економічної безпеки - Мінекономіки

Серед кроків у межах НЕС-2030 Шмигаль назвав впровадження інституту авторизованих економічних операторів (АЕО), яке втілюють Мінфін та Держмитслужба.

«Міжнародна торгівля є одним із пріоритетів НЕС-2030, а оптимізація митних процедур сприяє її пожвавленню. Завдяки спрощенню митних процедур ця ініціатива полегшує міжнародну торгівлю та дозволяє Україні бути більш інтегрованою в європейські ринки», - зазначив глава уряду.

Він наголосив, що НЕС-2030 буде в основі стратегічних та програмних документів усіх профільних міністерств та центральних органів влади.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 3 березня затвердив Національну економічну стратегію до 2030 року. Документ визначає стратегічні кроки для розвитку промисловості, агросектору, видобутку, інфраструктури, транспорту, енергетичного сектору, інформаційно-комунікаційних технологій, креативних індустрій та сфери послуг. Стратегія враховує важливі наскрізні напрямки — діджиталізацію, «зелений» курс, розвиток підприємництва та збалансований регіональний розвиток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-