Газпром поступово скорочує транзит газу через Україну - Оператор ГТС

Газпром поступово скорочує транзит газу через Україну - Оператор ГТС

Укрінформ
Після запуску газопроводу "Турецький потік" транзит до Туреччини, Греції та Болгарії повністю перейшов на нові газопроводи, тим самим скоротивши транзит через Україну.

Про це написав у Facebook глава компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон, передає Укрінформ.

Він зазначив, що зараз на південному напрямку транзит газу через Україну виконується тільки до Молдови. Якщо буде продовження "Турецького потоку" через Болгарію і Сербію, "Газпром" переведе на цей газопровід і транзит до Угорщини.

Читайте також: Греція та Болгарія торік майже весь природний газ отримували в обхід України – S&P

"Для України це означає додаткову втрату 10-12 млрд кубометрів транзиту щорічно. Дуже важливо не допустити завершення будівництва "Північного потоку-2", - написав Макогон, додавши, що з 1 квітня постачання газу в Румунію буде повністю забезпечуватися з боку Болгарії через "турецький потік".

За його словами, "транзит газу означає для України не тільки отримання значного доходу, але також важливий елемент енергетичної безпеки країни".

Читайте також: Транзит газу до Європи через Україну знизився на чверть

Нагадаємо: транзитна угода між НАК «Нафтогаз України» і російським ВАТ «Газпром» була укладена наприкінці 2019 року терміном на п'ять років. Вона передбачає бронювання Газпромом потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд куб. м (178 млн куб. м добу) у 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн куб. м / добу) у 2021-2024 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-