Три банки України зробили заяву стосовно міжбанківської комісії

Три банки України зробили заяву стосовно міжбанківської комісії

Укрінформ
АТ "Ощадбанк", АТ КБ "ПриватБанк" та АТ "Райффайзен Банк Аваль" підтверджують готовність докласти всіх зусиль для зниження розміру комісії інтерчейндж в Україні. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Ощадбанку.

У зв’язку з розглядом Верховною Радою України пропозицій щодо законопроєктів, якими передбачається застосування адміністративних обмежень розміру комісії для торговців за еквайринг та розміру міжбанківських комісій (інтерчейндж), найбільші банки України, що працюють у сфері еквайрингу, а саме Ощадбанк, ПриватБанк та Райффайзен Банк Аваль звертаються до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, банківських та фінансових установ, представників роздрібної торгівлі з такою позицією щодо врегулювання питання розміру комісії.

Найбільші банки України, що працюють в сфері еквайрингу, підтверджують готовність докласти всіх зусиль для зниження розміру комісії інтерчейндж в Україні. У цьому контексті, зважаючи на вимоги чинного законодавства України про захист економічної конкуренції, з метою зниження розміру комісії інтерчейндж в Україні суб’єкти ринку розглядають можливість звернутись до Антимонопольного комітету України з проханням надати висновок щодо можливих дій, спрямованих на зниження комісії інтерчейндж в Україні згідно з таким графіком. Починаючи з 1 липня 2021 року комісія інтерчейндж в Україні відносно споживчих платіжних продуктів, не більше 1,2%, починаючи з липня 2022 року не більше 1% та з липня 2023 року не більше 0,9%.

Учасники ринку докладатимуть подальших зусиль для підвищення ефективності послуги торгового еквайрингу і зниження її вартості для торговців. Водночас банки наголошують на важливості збереження в Україні вільного ринкового ціноутворення щодо комісії за еквайринг на принципах вільної конкуренції і неприпустимості її регулювання на законодавчому рівні відповідно до найкращих світових практик. Відтак пропонують відкликати пропозиції до відповідних законопроєктів, які передбачають встановлення граничного розміру такої комісії для учасників ринку.

"З метою підвищення ефективності та зручності платіжних послуг для кінцевих споживачів, зниження їхньої вартості і збільшення частки безготівкових розрахунків також сподіваємось на підтримку з боку уряду України та інших зацікавлених сторін у реалізації зокрема таких кроків: запровадження регулювання здійснення всіх платежів у безготівковій формі між компаніями/державою/державними установами з одного боку та громадянами України з іншого боку. Скасування вимог щодо безоплатного обслуговування зарплатних рахунків та зниження встановлених обмежень щодо готівкових розрахунків у торговельній мережі", - зазначається у спільній заяві.

Читайте також: Законодавче регулювання міжбанківської комісії не приведе до зниження цін - НБУ

Висновок щодо кваліфікації дій, спрямованих на зниження комісії інтерчейндж, такими, що не містять або не можуть містити ознак порушення чинного законодавства про захист економічної конкуренції. Водночас у випадку надання Антимонопольним комітетом України протилежних висновків суб’єкти ринку можуть ухвалити рішення звернутись до Антимонопольного комітету України (за необхідності – до Кабінету Міністрів України) за дозволом на такі дії.

Інтерчейндж – комісія, яку банк, що обслуговує торговельну точку, перераховує банкам-емітентам платіжних карток, якими оплачувалися покупки — товари і послуги. Винагорода за еквайринг — комісійна винагорода, що сплачується банку-еквайру (власникові обладнання для зчитування карток) за адміністрування операцій з оплати товарів і послуг.

Група депутатів із фракції "Слуга народу" ініціювала внесення до проєкту закону “Про платіжні послуги” (№ 4364) положень про обмеження граничного розміру комісії інтерчейндж та винагороди за еквайринг. Нині документ готують до другого читання. У першому читанні парламент ухвалив його 19 лютого.

Таку ініціативу пояснюють необхідністю приведення розміру комісійних винагород відповідно до норм Євросоюзу. Адже, за європейським законодавством, комісія не може перевищувати 0,2%. В Україні ж цей показник становить у середньому 1,5%. Що, поміж іншого, призводить до подорожчання товарів і послуг.

Компанія Mastercard підтримує ініціативу банківського сектору щодо ринкового поетапного зниження розміру міжбанківської комісії за проведення безготівкових розрахунків, інтерчейндж, в Україні. Як передає Укрінформ, про це йдеться в коментарі компанії Mastercard, наданому Укрінформу.

"Такий підхід саморегуляції покликаний забезпечити подальший розвиток безготівкової економіки. Ми також підтримуємо залучення Антимонопольного комітету України до оцінки запропонованого підходу, щоби таким чином забезпечити прозорість та дотримання норм чинного законодавства щодо захисту конкуренції", - йдеться в повідомленні.

У компанії зазначають, що протягом останніх років вони поетапно знижували розмір комісій інтерчейндж на українському ринку.

"Ми готові приєднатися до запропонованої банківським сектором ініціативи, як тільки буде отримано схвалення від Антимонопольного комітету України. Mastercard виступає за ринкові механізми ціноутворення відповідно до принципів ринкової економіки, що є в інтересах всіх учасників ринку та української економіки загалом", - наголосили в компанії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-