Бізнес поліпшив свої очікування стосовно ділової активності — Нацбанк

Бізнес поліпшив свої очікування стосовно ділової активності — Нацбанк

Укрінформ
Бізнес у березні поліпшив оцінки економічного стану своїх підприємств та перспектив діяльності у відповідь на сприятливу зовнішню кон’юнктуру та підвищення внутрішнього попиту.

Як передає Укрінформ, про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який розраховує Національний банк, повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що за березень 2021 року ІОДА становив 51,4 порівняно з 48,8 у лютому. Уперше з лютого минулого року очікування підприємств перевищили рівноважне значення (50 пунктів).

У березні підприємства всіх секторів, залучених до щомісячного опитування НБУ, оптимістичніше оцінили результати своєї діяльності. При цьому секторальні індекси підприємств промисловості, торгівлі та сфери послуг перетнули нейтральний рівень.

Підприємства промисловості другий місяць поспіль демонструють найвищі серед інших секторів оцінки власних економічних перспектив: у березні секторальний індекс зріс до 52,3 із 50,3 в лютому. Підприємства промисловості поліпшили свої очікування щодо обсягів виготовлення продукції та нових замовлень, у тому числі експортних.

Читайте також: У Мінцифри назвали дату презентації Дія City

Підприємства сфер торгівлі та послуг також поліпшили оцінки своїх економічних результатів, індекси обох секторів з 49,0 у лютому зросли у березні: до 52,2 у підприємств торгівлі та до 51,4 у підприємств сфери послуг. Поліпшення очікувань щодо обсягів нових замовлень, товарів для продажу та послуг свідчить про подальше відновлення роботи цих секторів.

Підприємства будівництва (будівництва житла), попри найнижчі оцінки, пом'якшили песимістичні очікування на тлі сезонного пожвавлення діяльності. Індекс сектора в березні поліпшився до 40,6 з 35,3 в лютому. Будівельники поліпшили свої очікування щодо обсягів будівництва, закупівлі сировини та матеріалів, а також доступності підрядників.

Читайте також: Нацбанк по-новому ліцензуватиме торгівлю валютними цінностями

Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини і товарів постачальників та поки не очікують на збільшення чисельності своїх працівників.

Опитування (в якому взяли участь 269 підприємств) НБУ проводив з 03 до 24 березня 2021 року. Серед опитаних підприємств 40,5% – компанії промисловості, 30,1% – сфери послуг, 25,7% – торгівлі, 3,7% – будівництва; 34,2% респондентів – великі підприємства, 28,6% – середні, 37,2% – малі. Серед опитаних компаній 39,6% здійснюють експортні та імпортні операції, 10,0% – здійснюють лише експортні операції, 16,4% – лише імпортні операції, 34,2% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-