Торік в Україні вдалось утримати дефіцит бюджету на рівні 5,2% ВВП – Мінфін

Торік в Україні вдалось утримати дефіцит бюджету на рівні 5,2% ВВП – Мінфін

Графік
Укрінформ
У минулому році уряду вдалось утримати дефіцит держбюджету в межах 5,2% ВВП, або 217,6 млрд грн, що на 81 млрд грн менше запланованого.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

"Уряду, вдалося досягти виконання бюджетних показників у межах запланованих законом обсягів, у тому числі утримати дефіцит держбюджету в межах граничного показника. Фактичний дефіцит склав 217,6 млрд грн, або 5,2% ВВП, що на 81 млрд грн менше від запланованого", - йдеться у повідомленні.

Протягом 2020 року вдалося залучити на фінансування бюджету 382,3 млрд грн через розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). При цьому, середньозважена відсоткова ставка за розміщеними ОВДП становила 7,8% річних та знизилась на 5,2 в. п. проти 2019 року.

Мінфіну вдалося залучити для України кошти на якомога вигідних умовах, а саме – відновити ефективну взаємодію з міжнародними фінансовими організаціями та країнами-партнерами, від яких торік надійшло 98,9 млрд грн проти 1,1 млрд грн у 2019 році ($2,1 млрд – перший транш від МВФ у рамках програми «Стенд-бай», 1,1 млрд євро – надання макрофінансової допомоги від ЄС).

Читайте також: Видатки держбюджету зросли майже на 20% – Мінфін

Міністерство проводило активну роботу з міжнародними інвесторами, не тільки здійснюючи розміщення єврооблігацій (115 млрд грн у 2020 році проти 39 млрд грн у 2019 році), а й продовжуючи проведення активних операцій з державним боргом та започаткувавши операції з державними деривативами, що було позитивно оцінено міжнародною спільнотою.

Зазначається, що Україна стала єдиною державою у світі, якій міжнародні рейтингові агенції Moody's Investors Service та Rating and Investment Information (R&I) підвищили кредитний рейтинг під час пандемії COVID-19.

Як повідомляв Укрінформ, за 2021 рік дефіцит бюджету прогнозується на рівні 5,5% ВВП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-