Україні потрібен чіткий план скорочення дефіциту бюджету – глава представництва МВФ

Україні потрібен чіткий план скорочення дефіциту бюджету – глава представництва МВФ

Укрінформ
Дефіцит державного бюджету України має повернутися на допандемічний рівень, щойно відновиться економіка та завершиться пандемія.

Про це заявив глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", передає Укрінформ.

"Щойно пандемія припиниться, і економіка відновиться, фіскальний дефіцит повинен буде повернутися на допандемічний рівень. Це важливо для забезпечення довіри до економіки України та скорочення потреб України у запозиченнях", - сказав він.

Люнгман наголосив, що сильна фіскальна позиція дає Україні можливість забезпечити бюджетний стимул у разі майбутнього спаду.

Читайте також: В МВФ прокоментували перегляд програми stand by для України

"Тож питання має полягати не в тому, чи має Україна зменшити фіскальний дефіцит, а в тому, коли це потрібно зробити. І для цього вже зараз потрібно мати чіткий план, як це відбуватиметься, зокрема за допомогою добре продуманих податкових заходів", - зазначив Люнгман.

Як повідомляв Укрінформ, законом про державний бюджет України на 2021 рік доходи визначено у сумі 1 092 млрд грн, видатки - у сумі 1 328 млрд грн. Граничний обсяг дефіциту держбюджету затверджено на рівні 247 млрд грн.

Читайте також: У МВФ не радять Україні повертатися до контрольованих цін на газ

Згідно звітом про виконання державного бюджету України за 2020 рік, представленим 19 березня у Мінфіні, минулого року вдалося утримати дефіцит державного бюджету в межах граничного показника (факт – 5,3% ВВП при плані 7,5% ВВП).

За словами першого заступника міністра фінансів Дениса Улютіна, дефіцит держбюджету-2020 становив близько 218 млрд грн.

Дефіцит державного бюджету України в 2019 році становив 72,4 млрд грн, або близько 1,8% ВВП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-