В МВФ прокоментували перегляд програми stand by для України

В МВФ прокоментували перегляд програми stand by для України

Укрінформ
Дискусії щодо першого перегляду програми stand by для України все ще тривають, і залишається низка питань, передбачити терміни вирішення яких на сьогодні важко.

Про це повідомив глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", передає Укрінформ.

"На цьому етапі неможливо зробити будь-які передбачення щодо часу завершення перегляду. Це залежить від того, наскільки швидко буде досягнуто прогресу у вирішенні питань", - сказав він.

Глава представництва уточнив, що має на увазі і умови та зобов'язання, визначені в програмі, і проблеми, які з'явилися пізніше, зокрема, що скасовують досягнення минулих програм.

Читайте також: У МВФ не радять Україні повертатися до контрольованих цін на газ

Відповідаючи на інші запитання, він наголосив на важливості збереження проведених Нацбанком реформ та прогресі у зміцненні НБУ із захистом його від зайвого зовнішнього тиску, наявності чіткого плану скорочення фіскального дефіциту, відмові від контролю над цінами на газ та вирішенні питання довгострокової моделі електроенергетики країни, а також дотриманні принципу доброчесності антикорупційних органів та судової системи.

Люнгман, коментуючи можливу співпрацю МВФ з Україною після завершення програми stand by, наголосив, що Фонд хоче підтримати економічний розвиток і процвітання України.

Читайте також: Україна для відновлення співпраці з МВФ має повернутись до своїх зобов‘язань – Марченко

"Ми продемонстрували це завдяки серії програм МВФ, які тривали постійно з початку 2014 року. І ми продовжуватимемо підтримувати належну економічну політику й трансформацію економіки", - заявив він.

Як повідомлялося, Люнгман 13 лютого 2021 року повідомив про завершення роботи місії, що тривала з кінця минулого року, стосовно першого перегляду програми stand-by без рекомендації про надання другого траншу та необхідності додаткових дискусій і більшого прогресу з боку України.

Читайте також: Шмигаль прокоментував скандальний допис Милованова про місію МВФ

МВФ 9 червня 2020 року затвердив 18-місячну програму stand by для України на SDR 3,6 млрд (близько 5 млрд дол.) з негайним виділенням першого траншу в розмірі 2,1 млрд дол.

Після виділення першого траншу було заплановано чотири перегляди програми і виділення ще кількох траншів, проте цей план не було виконано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-