Варшава зацікавлена у деолігархізації України - канцелярія президента Польщі

Варшава зацікавлена у деолігархізації України - канцелярія президента Польщі

Укрінформ
Польща зацікавлена у деолігархізації України, що сприятиме розвитку польських інвестицій в українську економіку.

Про це після завершення XXІX засідання Консультаційного комітету президентів України та Польщі, яке відбулося 29 березня в онлайн-режимі, повідомив державний секретар канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу президента РП.

«Ми (Польща – ред.) дуже зацікавлені у процесі деолігархізації України, оскільки вона відкриває український ринок. Кожна зміна, яка збільшує конкурентність на українському ринку і допускає зовнішні інвестиції, є справами, які нас цікавлять», - повідомив Щерський.

За його словами, незабаром відбудеться засідання польсько-української міжурядової комісії з економічної співпраці, яка не збиралася вже кілька років. Відтак, усі питання доступності українського ринку для інвестицій і товарообміну будуть предметом обговорення у рамках цієї комісії.

Читайте також: У Польщі розраховують на активніші дії НАТО, ЄС та США у справі «Північного потоку-2»

У контексті євроінтеграції України із Заходом Щерський зазначив, що Польща послідовно підтримує шлях України до членства в ЄС та НАТО. «Польща зацікавлена у тому, щоб польський східний кордон не був зовнішнім кордоном ЄС та НАТО», - наголосив міністр канцелярії президента РП.

Він додав, що Польща готова до співпраці з Україною у сфері необхідних внутрішніх реформ, які допоможуть на шляху інтеграції Києва до західних структур.

Щерський зауважив, що українська сторона задекларувала «готовність самостійною стежкою прямувати до членства в ЄС та НАТО».

У безпековому компоненті польський міністр зазначив, що частина української території залишається окупованою, а відновлення територіальної цілісності України є дуже важливим завданням. Він звернув увагу, що ситуація на сході України погіршується, там не припиняються бої і гинуть українські солдати.

Представник канцелярії президента Польщі наголосив, що Варшава готова брати учать в енергетичній безпеці країн регіону. Він констатував, що обидві країни рішуче налаштовані будувати енергетичну безпеку регіону. Водночас Варшава готова постачати газ Києву, відтак забезпечувати енергетичну безпеку України.

Читайте також: Зараз в Україні олігархічна система, потрібна конкуренція лідерства – Волкер

Щерський також поінформував, що важливою темою переговорів було питання інфраструктурних сполучень між обома країнами. За його словами, українська сторона запевнила польську, що в цьому році Україна інвестує значні кошти в інфраструктуру, пропускну здатність пунктів пропуску на кордоні, а також будівництво доріг до них.

Польська сторона під час переговорів висловила очікування, що Київ висловить готовність підписати нову міжурядову угоду щодо освіти польської меншини в Україні. На переконання Варшави, така угода дозволила б врегулювати статус навчання національних меншин в Польщі та Україні.

Крім того, сторони обговорили історичний діалог.

«Ми переконані, що з одного боку ми повинні спільно боротися з історичною дезінформацією, яку здійснюють треті країни. Водночас у двосторонніх відносинах ми повинні призупиняти усілякі рішення і дії, які могли б суперечити духу єднання між нашими народами», - констатував Щерський.

Як повідомлялося, у понеділок, 29 березня, у форматі відеоконференції відбулося XXІX засідання Консультаційного комітету президентів України та Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-