Україна цього маркетингового року може експортувати до 23,5 мільйона тонн кукурудзи

Україна цього маркетингового року може експортувати до 23,5 мільйона тонн кукурудзи

Укрінформ
У 2020/2021 маркетинговому році (МР) передбачається експортувати 17,5 млн тонн пшениці і 23,5 млн тонн кукурудзи.

Як передає Укрінформ, про це йшлося під час зустрічі заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького з аграрними асоціаціями, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Зазначається, що у поточному МР передбачається експортувати загалом 45,7 млн тонн зерна, в тому числі 17,5 млн тонн пшениці і 23,5 млн тонн кукурудзи. При цьому, згідно із додатком до Меморандуму про узгодження позицій між учасниками ринку зерна на 2020/2021 МР, визначено граничні обсяги експорту пшениці на рівні 17,5 млн тонн кукурудзи – на рівні 24 млн тонн.

Повідомляється, що, за даними Державної фіскальної служби, з початку поточного МР (з 1 липня 2020 року) до 29 березня 2021 року Україна вже експортувала 34,8 млн тонн зернових та зернобобових культур, з яких 14,5 млн тонн пшениці, 15,9 млн тонн кукурудзи та 4,08 млн тонн ячменю.

«На сьогодні спостерігається деяке зниження темпів експорту зернових культур. Враховуючи таку динаміку ми не перевищимо тих обсягів, які зазначені в Меморандумі, тому жодних ризиків стосовно фізичної наявності пшениці і кукурудзи на українському ринку – немає. Ми прогнозуємо, що темп експорту буде вирівняний. Разом з тим, ми передбачаємо досить високий рівень перехідних запасів на кінець поточного маркетингового року», - зауважив Висоцький.

Також учасники заходу розглянули ситуацію на цукровому ринку України. Серед іншого, було озвучено пропозицію щодо дерегуляції ввезення цукру-сирцю починаючи з 2022 року. Така ініціатива була підтримана і врахована Мінекономіки.

Читайте також: Продаж зернових та олійних зменшився майже на третину – Держстат

Як повідомляв Укрінформ, за 2020 рік українські сільгоспвиробники зібрали 83,8 млн тонн основних сільськогосподарських культур з площі 24,1 млн га. У тому числі зернових та зернобобових культур намолочено 65,4 млн тонн із площі 15,3 млн га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-