Кошти від податку на викиди мають йти на модернізацію підприємств – екологи

Кошти від податку на викиди мають йти на модернізацію підприємств – екологи

Укрінформ
Професійна асоціація екологів України наполягає на необхідності спрямовувати кошти від податку на викиди двоокиcу вуглецю на екомодернізацію підприємств в індустріальних регіонах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Асоціації.

«Європейський досвід показує, що для зменшення рівня викидів СО2 необхідно здійснювати масштабну екомодернізацію промислових підприємств… Враховуючи цю позитивну практику, необхідно кошти з податку на СО2 направляти на модернізацію та декарбонізацію підприємств, де ці викиди СО2 здійснюються – в індустріальні регіони», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ПАЕУ закликає відхилити концепцію фінансування за рахунок податку на викиди двоокису вуглецю відновлюваних джерел енергії як таке, що не зможе стати ефективним та привести мети - декарбонізації промисловості.

Екологи вважають, що зростання ставок податку та скорочення інвестицій в підвищення енергоефективності українських промислових підприємств не покращить стан навколишнього середовища.

В Асоціації нагадують, що держава має виконувати зобов’язання перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії, які вона взяла на себе та забезпечувати їх виконання згідно із законодавством.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство енергетики у листопаді 2020 року ініціювало створення в Україні Фонду декарбонізації; передбачалося, що Фонд наповнюватиметься частиною податку на викиди вуглекислого газу. Ініціативу щодо впровадження Фонду декарбонізації було розроблено Міненерго за підтримки Українсько-данського енергетичного центру та Держенергоефективності.

Читайте також: В уряді розпочала роботу міжвідомча група із впровадження європейського «зеленого» курсу

Передбачалося, що за рахунок коштів Фонду здійснюватимуться екомодернізація генеруючих підприємств; модернізація тепломереж, водоканалів, вуличного освітлення; здешевлення проєктів з утилізації (переробки) побутових відходів; стимулювання використання приватних електрокарів населенням, електробусів для громадського транспорту; проєкти із заміщення традиційних видів палива в бюджетній сфері; стимулювання виробництва та використання біоетанолу, біогазу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-