Світова торгівля «застрягла» в Суецькому каналі - втрати вже $230 мільярдів

Світова торгівля «застрягла» в Суецькому каналі - втрати вже $230 мільярдів

Укрінформ
Загальні втрати світової торгівлі через блокування Суецького каналу контейнеровозом Ever Given можуть становити близько 230 млрд доларів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у звіті аналітиків впливової страхової компанії Allianz. 

«Суецький канал - це ворота при пересуванні вантажів між Європою та Азією, він прийняв більше 19 тис. суден у 2019 році, або 1,25 мільярда тонн вантажів. Це становить близько 13% світової торгівлі, тому будь-яке блокування, швидше за все, матиме значний вплив», - йдеться в заяві експертів.

Читайте також: Застрягле в Суецькому каналі судно показали з космосу

Аналітики пояснили, що блокування каналу призведе до збоїв у ланцюжку поставок товарів у різні країни. Таким чином, річний показник зростання світової торгівлі щотижня падатиме на 0,2-0,4 п. п., а в цілому за рік - приблизно на 1,4 п. п., або 230 млрд доларів в грошовому вираженні. Щотижневі втрати в компанії оцінили в 6-10 млрд доларів.

Як повідомляв Укрінформ, судно під назвою Ever Given тайванської транспортної компанії Evergreen Marine сіло на мілину у вузькому судноплавному Суецькому каналі близько 7:40 ранку у вівторок. З того часу контейнеровоз блокує транзит в обох напрямках через один з найбільш завантажених у світі каналів перевезення товарів, що зв'язують Азію і Європу.

Читайте також: Суецький канал заблоковано на декілька тижнів

23 березня Ever Given з 20 тис. контейнерів на борту, який прямував з Китаю до Роттердама під прапором Панами, під час проходження через Суецький канал в умовах піщаної бурі відхилився від курсу і сів на мілину, заблокувавши рух по артерії. Через це в заторі опинилися понад 100 суден. Аварія з контейнеровозом Ever Given паралізувала найкоротше морське сполучення між Європою і Азією. Фактично Суецький канал заблоковано на кілька тижнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-