Держбанки скоротили портфель непрацюючих кредитів на ₴87 мільярдів

Держбанки скоротили портфель непрацюючих кредитів на ₴87 мільярдів

Укрінформ
Державні банки за 2020 рік скоротили портфель непрацюючих кредитів (NPL) на 87 млрд грн, до 310 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

"Банки державного сектору продовжують зменшувати портфель непрацюючих кредитів. Так, за підсумками 2020 року обсяг NPL скоротився на 22% або на 87 млрд грн, до 310 млрд грн, а їх частка в кредитному портфелі сектору – до 57,4%", - йдеться у повідомленні.

У 2020 році всі банки державного сектору скоротили свої портфелі непрацюючих кредитів. Зниження рівня NPL, накопичених у банках державного сектору, в основному, відбулось за рахунок списання з балансів банків проблемних активів (банками сектору було списано кредитів за рахунок резервів на суму понад 123 млрд грн).

Крім того, у 2020 році банками державного сектору було проведено реструктуризації NPL на суму близько 42 млрд грн; обсяг простроченої заборгованості скорочено на 6 млрд грн.

В галузевому розрізі найбільший обсяг непрацюючих кредитів банків державного сектору традиційно сконцентровано у оптовій та роздрібній торгівлі, виробництві хімічної продукції, харчових продуктів, металургійному виробництві.

Зазначається, що, відповідно до оновлених Засад стратегічного реформування державного банківського сектору, вирішення проблеми NPL в банках державного сектору є одним з пріоритетних завдань уряду.

Читайте також: Данилишин пояснив, що заважає вирішити проблему непрацюючих кредитів в українських банках

Для врегулювання питань, пов’язаних зі зниженням обсягу проблемних кредитів банки державного сектору також вели активну претензійно-позовну роботу щодо стягнення заборгованості. Станом на 1 січня 2021 року в судах знаходилися більше 68 тис. позовів банків державного сектору на суму 78 млрд грн. За 2020 рік було подано більше 94 тис. нових позовів до суду на суму близько 31 млрд грн, отримано більше 100 тис. рішень судів на суму близько 23 млрд грн, відкрито понад 101 тис виконавчих проваджень на суму 51 млрд грн.

Фото: depositphotos.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-