НБУ виступив проти обмеження міжбанківської комісії

НБУ виступив проти обмеження міжбанківської комісії

Заява
Укрінформ
Національний банк України виступив проти обмеження міжбанківської комісії, яке пропонується у законопроєкті про платіжні послуги №4364.

Про це йдеться у заяві Нацбанку, передає Укрінформ. 

НБУ вважає, що розмір комісії інтерчейндж має регулюватися виключно ринковими методами і закликає парламент утриматися від ідеї його законодавчого обмеження.

Зазначається, що у Верховній Раді та на засіданні Національної ради реформ активно обговорюється питання про необхідність включення до тексту законопроєкту про платіжні послуги (реєстраційний №4364) під час його доопрацювання до другого читання норм, що встановлюють граничний розмір комісії інтерчейндж.

Читайте також: НБУ за тиждень купив на міжбанку $30,5 мільйона

"Ми наголошуємо на необхідності збереження виключно ринкових підходів до регулювання комісії інтерчейндж, адже це дає можливість фінансовій індустрії забезпечувати подальше зростання безготівкових платежів, скорочення частки тіньової економіки та зростання надходжень до державною бюджету в результаті цифровізації платежів", - зазначають у НБУ.

Автори ідеї встановлення законодавчого обмеження граничного розміру комісії інтерчейндж наполягають на тому, що це сприятиме гармонізації українського законодавства із законодавством Європейського Союзу та приведе до позитивних змін, зокрема, до зменшення цін на товари та послуги.

Однак, на думку регулятора, аналіз результатів упровадженого в 2015 році адміністративного регулювання інтерчейндж у Європейському Союзі "не дозволяє говорити про однозначні переваги для споживачів".

Читайте також: МВФ назвав життєво важливим для України незалежність Нацбанку

Натомість, зауважують у НБУ, є підстави стверджувати, що обмеження розміру комісії інтерчейндж в ЄС призвело до негативних наслідків, зокрема: зросла вартість річного обслуговування кредитних карток, зникли з ринку пропозиції щодо безоплатного обслуговування дебетових карток, зменшилася загальна кількість карток у обігу та середня кількість карток на одну особу, збільшилася вартість овердрафтів та отримання кредитних коштів, зросла вapтість тpaнскopдoнниx операцій, скоротилися програми кешбеків, які формально існують, але фактично користувач не може отримати суттєву суму.

У Нацбанку вважають, що різке законодавче обмеження граничного розміру комісії інтерчейндж "небезпечне та може мати негативні наслідки" для ефективного функціонування платіжного ринку України.

"У нашій країні це може призвести до: зупинення розвитку і, ймовірно, згортання pos-термінальної мережі, збільшення вартості обслуговування банківських рахунків і карток для громадян та згортання програм лояльності (кешбеки, кредитні ліміти, пільговий кредитний період на карті)", - застерігає регулятор.

Альтернативою має стати "еволюційне та гармонійне" зниження комісії банками та платіжними системами, заявляють у Нацбанку і додають, що бачать "готовність та бажання платіжних систем і банків-емітентів платіжних карток поступово рухатися у цьому напрямі".

У Нацбанку закликали парламент та інші державні органи утриматися від ідеї законодавчого обмеження граничного розміру комісії інтерчейндж та дати можливість фінансовому ринку самостійно вирішувати питання вартості фінансових послуг.

Читайте також: В Офісі Президента стурбовані внутрішніми чварами у Нацбанку

Інтерчейндж - комісійна винагорода за кожну операцію з використанням платіжної картки, здійснену прямо або опосередковано (через третю особу) між банком-еквайром та банком – емітентом такої картки. Інтерчейндж є складовою комісії за послуги еквайрингу.

Комісія за послуги еквайрингу сплачується банку-еквайру за кожну операцію, здійснену на його обладнанні при оплаті товарів і послуг за допомогою платіжних карток.

Як повідомляв Укрінформ, Національна рада реформ 19 березня підтримала зниження ставки винагороди за еквайрингові послуги. За повідомленням Офісу Президента, у Верховній Раді вже зареєстровано кілька законопроєктів, які передбачають зниження комісії за операції з картками. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-