На ринку пального недостатньо вітчизняних нафтопродуктів – АМКУ

На ринку пального недостатньо вітчизняних нафтопродуктів – АМКУ

Звіт
Укрінформ
Український ринок пального є недостатньо насиченим вітчизняними нафтопродуктами і на ньому фактично відсутній системний моніторинг якості та безпечності продукції. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Антимонопольного комітету (АМКУ) за 2020 рік, який оприлюднено на сайті Комітету.

"Протягом останніх років проблема імпортозалежності для ринків бензинів, дизельного палива та скрапленого вуглеводневого газу як моторного пального (СВГ) залишається найбільш актуальною. Українські ринки пального на сьогодні є недостатньо насиченими нафтопродуктами вітчизняної переробки. На цей час вітчизняні нафтопереробні потужності представлені лише ПАТ «Укртатнафта» (Кременчуцький нафтопереробний завод) та ПАТ "Укргазвидобування" (Шебелинський газопереробний завод)", - йдеться у звіті.

При цьому, за інформацією Державної митної служби України, основними країнами, що експортують в Україну нафтопродукти, залишаються Білорусь (понад 65% від загального обсягу імпорту високооктанових бензинів, близько 35% від загального обсягу імпорту дизельного палива); Російська Федерація (понад 45% від загального обсягу імпорту СВГ та близько 40% від загального обсягу імпорту дизельного палива); Литва (близько 30% від загального обсягу імпорту високооктанових бензинів та близько 10% від загального обсягу імпорту дизельного палива).

Читайте також: Припинення поставок із РФ не призведе до дефіциту пального – Укртатнафта

"Зазначене свідчить про низький ступінь диверсифікованості поставок пального на митну територію України та фактично зумовлює залежність ресурсного наповнення й цінової ситуації на українських ринках нафтопродуктів від стабільності економічної та політичної ситуації в країні, яка виступає стратегічним постачальником пального", - наголошують в АМКУ.

Також зазначається, що протягом тривалого періоду на ринках нафтопродуктів в Україні існує низка проблем, які неможливо вирішити виключно з використанням норм законодавства про захист економічної конкуренції.

Читайте також: На ринку скрапленого газу немає дефіциту - Мінекономіки

"Однією з таких проблем є, зокрема: відсутність комплексного системного моніторингу ринків нафтопродуктів у режимі онлайн, який би враховував не тільки аналіз господарської діяльності учасників ринку, а й умови функціонування ринків у цілому, з урахуванням змін у законодавстві, кон’юнктури світових ринків, валютних коливань тощо. Наявність в Україні пального невизначеного походження, а також значний обсяг «тіньової» реалізації нафтопродуктів створюють передумови для отримання окремими «недобросовісними» гравцями ринку неправомірних переваг у конкуренції порівняно з іншими учасниками ринку", - підкреслюють в АМКУ.

Читайте також: «Тіньове» пальне на 240 мільйонів: СБУ проводить експертизи

За даними Комітету, лише у 2020 році з'явились помітні позитивні зрушення в цьому напрямі, оскільки Міністерство енергетики створило робочу групу з розробки проєкту постанови Кабінету Міністрів «Деякі питання проведення моніторингу ринку нафтопродуктів та скрапленого газу в Україні», яким пропонується затвердити: порядок проведення моніторингу якості і безпечності нафтопродуктів на ринку України; порядок проведення цінового моніторингу оптового ринку нафтопродуктів та скрапленого газу в Україні; порядок відбору суб’єкта господарювання, уповноваженого на здійснення цінового моніторингу ринку нафтопродуктів та скрапленого газу в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-