Як зареєструвати ФОП у сервісі “Дія”

Як зареєструвати ФОП у сервісі “Дія”

Укрінформ
Десять хвилин на подання і дві доби на реєстрацію

З квітня на українському е-сервісі державних послуг “Дія” з’явиться можливість автоматично реєструвати ФОПи без посередництва людей та сплачувати податки за допомогою прив’язаної у додатку картки.

«Наразі особа повинна авторизуватися у "Дії" та зареєструвати ФОП, а потім окрема людина, реєстратор, повинна переглянути усі введені дані та прийняти подальші рішення. Водночас людський фактор може дати похибку, і для того, аби її уникнути, Мінцифра разом із Мін’юстом розробили автоматичну реєстрацію ФОП. Відтак, після реєстрації бізнесу та заповнення необхідних даних, уся перевірка проходитиме у реєстрах без участі людей», – пояснив віцепрем’єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Михайло Федоров
Михайло Федоров

Слід зазначити, що наразі задоволеність онлайн-реєстрацією ФОП на "Дії" становить близько 90%, та завдяки можливості автоматичної реєстрації – цей показник може збільшитися до 95-99%.

Крім того, понад 50% ФОПів наразі реєструється онлайн, хоча минулоріч цей показник сягав лише 6%. 

Укрінформ вирішив розказати, як можна відкрити ФОП в Україні.

ВІДКРИТТЯ ФОП У ДОДАТКУ «ДІЯ»

В «Дії» можете зареєструвати фізичну особу підприємцем, обрати загальну чи спрощену систему оподаткування та подати заяву на реєстрацію платником податку на додану вартість (ПДВ).

Реєстрація заяви займає 2 робочі дні. Одна доба знадобиться, щоб зареєструвати заяву в ЄДР, і ще одна – для реєстрації вас платником податків.

Подання заяви займає 10 хвилин, вартість – безкоштовно.

Для того, щоб зареєструвати ФОП, потрібно:

1). Зареєструватися чи авторизуватися (якщо вже зареєстровані) у кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису;

2). Заповнити онлайн-форму на отримання послуги;

3). Заповнену заяву на реєстрацію ФОП буде автоматично надіслано до реєстратора за місцем вашої реєстрації або за місцем реєстрації, що вказано в довідці переселенця;

4). Якщо ви обрали спрощену форму оподаткування, то відповідні відмітки проставляються у заяві про державну реєстрацію. Заяву автоматично передадуть до податкового органу за місцем вашої реєстрації або за місцем реєстрації, що вказане в довідці переселенця;

5). Якщо ви поки не обрали форму оподаткування, короткий тест нижче допоможе вам визначитися;

6). Якщо обрали загальну систему оподаткування, то ви можете подати заяву на реєстрацію платником податку на додану вартість (ПДВ); 

Статус заяви можна перевірити у кабінеті громадянина.

Повідомлення про реєстрацію чи відмову також з’явиться у кабінеті, буде відправлено електронною поштою.

Як тільки запис про реєстрацію ФОПу з’явиться в Єдиному державному реєстрі, ви можете отримати витяг з реєстру в кабінеті громадянина. Витяг має юридичну силу – його можна роздрукувати й користуватися як будь-яким іншим документом.

ВІДКРИТТЯ ФОП ОСОБИСТО

Також можна відкрити ФОП у державного реєстратора за місцем проживання.

У держреєстратора потрібно заповнити реєстраційну картку (форму 10).

Протягом трьох робочих днів з моменту подання документації вас повинні внести до державного реєстру й видати відповідну виписку.

Після отримання виписки необхідно занести такі документи до підрозділу податкової інспекції:

1). Копію паспорта та ідентифікаційного коду;

2). Заяву щодо застосування єдиного податку;

3). Отриману вами раніше виписку з єдиного державного реєстру;

4). Книгу обліку доходів;

5). Заяву на ім’я начальника податкової інспекції або за формою №5-ОПП.

Подати документи держреєстратору також можна спецлистом або через представника (оформивши на нього попередньо нотаріально посвідчену довіреність).

Слід зазначити, що перед тим, як відкривати ФОП, потрібно знати про таке:

● для заповнення реєстраційної заяви майбутній підприємець має обрати КВЕД (класифікатор видів економічної діяльності) – для означення виду (чи видів) діяльності, яким ФОП і буде займатися. Список усіх КВЕДів є на офіційному сайті;

● для оформлення онлайн-заяви про реєстрацію ФОП вам потрібно обов'язково мати електронний цифровий підпис (ЕПЦ).

Підготувала Мар’яна Рабченюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-