Торгівля квотами в ЄС прискорить «зелену» трансформацію України – Стефанішина

Торгівля квотами в ЄС прискорить «зелену» трансформацію України – Стефанішина

Укрінформ
Дії європейських урядів на шляху до досягнення кліматичної нейтральності, запровадження системи торгівлі квотами та інше становить для України як виклик, так і шанс.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, співголова українсько-німецької групи високого рівня з економічного співробітництва Ольга Стефанішина в інтерв’ю Укрінформу.

Україна, за її словами, вже має зобов’язання відповідно до Угоди про асоціацію запровадити систему торгівлі квотами. Напрямок дій Європейської комісії свідчить про те, що система стимулювання озеленення економіки набуде рис нового покоління законодавства щодо торгівлі викидами.

Читайте також: Україна чекає сигналу від НАТО – Стефанішина

«Воно (законодавство - ред.) буде більш жорстке. Для України це в принципі гарний шанс прискорити нашу трансформацію», - вважає віцепрем’єр.

За її словами, Міністерство економічного розвитку наразі розробляє політику щодо впровадження цієї системи, Якщо держава хоче нарощувати торгівлю з ЄС, їй доведеться запроваджувати цю систему якнайшвидше.

Читайте також: Україна приваблива для виробництва поновлювальної енергії – німецький інвестор

«Ми орієнтуємося на 2024–2025 роки але, можливо, й раніше, враховуючи тенденції, які зараз мають місце в законодавчому полі», - сказала Стефанішина.

Вона також заявила, що строки повноцінної інтеграції України до енергосистеми ЄС відбудеться тоді, «коли Європейський Союз захоче цього», Україна готова приступити до роботи в будь-який момент.

Урядовець нагадала, що за останні 7 років Україна повністю адаптувала своє законодавство до умов функціонування європейського ринку. Наприкінці 2020 року Київ звернувся до Європейської комісії з тим, щоб розпочати скринінг українського законодавства і об’єднувати ринки.

Читайте також: Шмигаль: 47% німців підтримують майбутнє членство України в ЄС

Механізм прикордонного вуглецевого коригування в ЄС (СВАМ) перебуває в стані розробки в рамках проголошеного у грудні 2019 року Європейською комісією Європейського зеленого курсу. Згідно з ним, ЄС планує стати кліматично нейтральним до 2050 року. Водночас, це може призвести до збільшення розриву між зусиллями різних країн, а також позначитись на співробітництві з державами поза межами ЄС.

 Німеччина повідомив, що Україна прагне вступити до ЄС та НАТО і сподівається на підтримку Німеччини у цих питаннях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-