Санкції проти Nord Stream 2 і співпраця у «зеленій» енергетиці з ФРН не пов’язані – Шмигаль

Санкції проти Nord Stream 2 і співпраця у «зеленій» енергетиці з ФРН не пов’язані – Шмигаль

Укрінформ
Санкційна політика і перспективи розвитку українсько-німецької співпраці в галузі зеленої енергетики не пов’язані між собою.

Так прокоментував Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, який відкрив у Берліні 4-й Українсько-Німецький економічний форум, повідомлення про нібито готовність Німеччини інвестувати більше в Україну в обмін на відмову США від санкцій проти проєкту «Північний потік-2», відповідаючи за запитання Укрінформу.

«Санкційна політика і геополітичні питання – це окремий розділ нашої співпраці, а економіка, європейський «зелений курс», перехід в Україні до зеленої економіки – це зовсім окрема тематика. Вони ніяк не перетинаються, ми їх не пов’язуємо між собою», - заявив Шмигаль.

Він запевнив, що під час 4-го Українсько-Німецького економічного форуму, який проходить 19 березня в Берліні, не планувалося укладання жодних договорів. «І точно не було жодних розмов про якісь відмови від санкцій», - додав прем’єр.

Він також зауважив, що перехід на зелені технології та застосування водневих технологій є, зокрема, однією з ключових тем у Німеччині та в Європі. За словами Шмигаля, «для українсько-німецької співпраці це є довготривала, багаторічна перспектива», адже спочатку треба розробити установки з виробництва водню, налагодити його транспортування тощо.

Читайте також: Україна має стати одним зі світових центрів продуктової безпеки – Шмигаль

Німецьке ділове видання Handelsblatt напередодні опублікувало велику статтю, в якій в якій стверджується, що Німеччина хоче суттєво збільшити інвестиції в енергетичний сектор України в обмін на те, аби США дали добудувати проєкт газопроводу «Північний потік-2». Автор пише, що перший пілотний проєкт щодо водню буде узгоджений на полях Економічного форуму, він стосується створення електролізера потужністю 8,5 мегават вартістю 25 мільйонів євро. Окрім двох урядів, у пілотному проєкті, за даними видання, будуть задіяні також Siemens Energy та найбільша українська енергетична компанія DTEK.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-