НАБУ знову просить Венедіктову замінити процесуального керівника у справі «Роттердам+»

НАБУ знову просить Венедіктову замінити процесуального керівника у справі «Роттердам+»

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро України знову закликає генерального прокурора Ірину Венедіктову замінити керівника групи прокурорів Віталія Пономаренка у справі «Роттердам+».

Як передає Укрінформ, про це НАБУ повідомляє у Телеграмі.

“Історія із перешкоджанням передачі справи «Роттердам+» до Вищого антикорупційного суду тягнеться з серпня 2020 року. Попри те, що НАБУ зібрало достатню кількість доказів для передачі справи до суду, старший групи прокурорів Віталій Пономаренко вже двічі її закривав. НАБУ неодноразово зверталось з проханням замінити Віталія Пономаренка через його неефективність, але наразі відповіді від Генпрокурора так і не отримано”, - ідеться у повідомленні.

У НАБУ заявляють, що представники потерпілих у справі, своєю чергою, звернулися до суду з проханням відвести Пономаренка зі справи, однак ВАКС, який вже одного разу скасував рішення Пономаренка про закриття справи «Роттердам+», 18 березня відмовив у відводі прокурора. Суд зазначив, що підстави для відводу є вичерпними, однак, "не дивлячись на дії прокурора у провадженні, питання його відводу через неефективність поза межами компетенції суду", - заявляють у бюро.

Читайте також: Венедіктова сказала, хто має опікуватись справою «Роттердам

В НАБУ переконані у тому, що "долю справи «Роттердам+» має визначити лише суд", тому закликають генпрокурора "нарешті замінити Віталія Пономаренка як неефективного процесуального керівника, який перешкоджає доведенню справи «Роттердам+» до ВАКС".

Як повідомляв Укрінформ, 8 серпня 2019 року НАБУ оголосило ексголові НКРЕКП Дмитру Вовку та ще п’ятьом особам, причетним до запровадження так званої формули "Роттердам+", підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.

У листопаді 2020 року ВАКС поновив слідство у справі "Роттердам+", яку вирішив закрити прокурор САП, оскільки експертиза Служби безпеки встановила відсутність збитків.

21 січня стало відомо, що прокурор САП Пономаренко вдруге закрив справу «Роттердам+».

27 січня у НАБУ поінформували, що в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук 25 січня поновив розслідування у справі "Роттердам+", і що НАБУ закликає генпрокурора змінити старшого групи прокурорів для ефективного та неупередженого розслідування справи.

29 січня генпрокурор заявила, що прийняла рішення про проведення службової перевірки професійної діяльності прокурора Пономаренка в частині здійснення ним процесуального керівництва в кримінальному провадженні «Роттердам+».

15 лютого НАБУ закликало генпрокурора замінити процесуального керівника у справі Роттердам+.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-