Україна приєднується до центру передового досвіду НАТО з енергобезпеки

Україна приєднується до центру передового досвіду НАТО з енергобезпеки

Укрінформ
Україна підписала технічну угоду про приєднання країни до Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки, розташованого у Вільнюсі.

Крім того, підписано Спільну декларацію наміру щодо створення робочої групи з посиленої стратегічної співпраці у сфері енергетики, передає Укрінформ з посиланням на сайт Офісу Президента України.

Підписання документів відбулося у присутності Президента України Володимира Зеленського та Президента Литовської Республіки Гітанаса Науседи, який перебуває в Україні з офіційним візитом.

Зокрема, підписано Технічну угоду щодо внеску Міністерства енергетики та захисту довкілля України у діяльність Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки. Підписанням цього документа завершується процес приєднання української сторони до діяльності розташованого у Вільнюсі Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки, країнами-учасницями якого, крім Литовської Республіки, є також Велика Британія, Грузія, Естонія, Італія, Латвія, Німеччина, Польща, США, Туреччина, Фінляндія, Франція. Метою діяльності Центру є надання комплексної та своєчасної експертної допомоги й аналізу з питань енергетичної безпеки країнам НАТО, країнам-партнерам та іншим інституціям; розвиток можливостей Альянсу, оцінка ефективності його місій та сумісності підрозділів НАТО з погляду енергетичної безпеки. З української сторони документ підписав виконувач обов’язків міністра енергетики України Юрій Вітренко.

Читайте також: Зеленський і Науседа підписали декларацію про європейську перспективу України

Крім того, підписано Спільну декларацію наміру щодо створення робочої групи з посиленої стратегічної співпраці у сфері енергетики. У документі визнається важливість посилення стратегічної співпраці між Міністерством енергетики України та Міністерством енергетики Литовської Республіки, включно з національними регуляторними органами та операторами систем передачі держав-сторін, на основі Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного 18 грудня 2017 року між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та Міністерством енергетики Литовської Республіки щодо стратегічної співпраці у сфері енергетики.

Документ підписали в. о. міністра енергетики України Юрій Вітренко та міністр енергетики Литовської Республіки Дайнюс Крейвіс.

Читайте також: Україна і Литва домовилися координувати політику стосовно Білоруської АЕС

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій та міністр транспорту та комунікацій Литовської Республіки Марюс Скуодіс підписали Меморандум між Міністерством інфраструктури України та Міністерством транспорту та комунікацій Литовської Республіки про наміри щодо співпраці у сфері розвитку пасажирських та вантажних залізничних перевезень та щодо співпраці у сфері розробки цифрових процедур видачі дозволів на міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів. Метою укладення документа є сприяння розвитку подальшого взаємовигідного співробітництва між Україною та Литвою у сферах залізничного й автомобільного транспорту, а також поглиблення двосторонньої співпраці щодо обміну інформацією, знаннями та досвідом у цих галузях.

Читайте також: Зеленський назвав Литву справжнім другом України

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 18-19 березня з офіційним візитом перебуває президент Литви Науседа.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-