В Україні рівень безробіття зріс майже до 10% – Центр Разумкова

В Україні рівень безробіття зріс майже до 10% – Центр Разумкова

Звіт
Укрінформ
На тлі епідемії коронавірусу в Україні з 8,5% до 9,9% зріс рівень безробіття, а також відбулось падіння реальних доходів українців.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в щорічному звіті Центру Разумкова «Україна 2020-2021: невиправдані очікування, неочікувані виклики» .

«Коронакриза посилила проблему зайнятості. Рівень безробіття зріс з 8,5% до 9,9%. Чисельність безробітного населення становила 1,6 млн. осіб. Зокрема, 17% робочої сили на піку карантину перебували у стані прихованого безробіття – зайнятість цих людей була зменшена або вони перебували в неоплачуваній відпустці», - йдеться в звіті.

Також карантин вихідного дня, який діяв в Україні в листопаді, спровокував другий пік зростання безробіття — було зареєстровано 361 тис. безробітних, а станом на початок грудня 2020 року – 420 тис.

Читайте також: Зеленський підписав закон про допомогу з безробіття на час карантину

«В середньому по Україні на одне вільне робоче місце претендувало шість безробітних (на 1 листопада 2019 року – три особи). Станом на 1 листопада 2020 року, кількість вакансій, заявлених роботодавцями, становила 68 тис. одиниць, що на 34% менше, ніж на відповідну дату попереднього року», - наголошують експерти.

Відзначається, що і реальні доходи громадян за підсумками І півріччя 2020 року скоротилися на 7,3% порівняно з аналогічним періодом 2019 року.

«Це стало першим падінням реальних доходів за період від 2016 року. Основними причинами цього стали зниження ділової активності, заробітної плати і зростання безробіття», - підкреслюється у звіті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-