Незаконно отриману субсидію доведеться повернути

Незаконно отриману субсидію доведеться повернути

Укрінформ
Верифікація державних виплат показала, що правомірність їх отримання у 2,5 млн випадків потребує глибшої перевірки

У 2020 році Міністерством фінансів України створено дієву систему верифікації та моніторингу державних виплат. Торік було здійснено верифікацію щодо правомірності отримання реципієнтами державних виплат на загальну суму близько 455 млрд гривень, надано близько 2,5 млн рекомендацій для проведення додаткової перевірки на загальну суму 1,6 млрд гривень.

Найбільше виявлено невідповідностей під час верифікації субсидій. Вони становили 70% від загальної кількості рекомендацій щодо проведення додаткової перевірки правомірності виплат.

Найпоширенішими рекомендаціями щодо правомірності виплат субсидій (на прикладі грудня 2020 року), були такі:

● здійснення державної виплати вже після смерті реципієнта – 21 тис. реципієнтів;

● здійснення купівлі реципієнтами земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплати послуг на суму, яка перевищує 50 тис. гривень – 17,5 тис. реципієнтів;

● наявність у володінні сім’ї транспортного засобу, з дати випуску якого минуло менше 5 років – 9,8 тис. реципієнтів;

● отримання субсидій одночасно за двома різними адресами – близько 10 тис. реципієнтів.

В 2020 році підтверджено 78% опрацьованих органами, що здійснюють державні виплати, рекомендацій Мінфіну. Здійснювана Мінфіном верифікація дозволила органам, що здійснюють державні виплати, припинити неправомірні виплати, а також сприяла упередженню безпідставного нарахування таких виплат у майбутніх періодах.

Що таке верифікація

Верифікація – це комплекс заходів зі збору та перевірки достовірності інформації, що визначена законодавством для призначення, нарахування та здійснення державних виплат і впливає на визначення права на отримання та розмір таких виплат.

Мета верифікації

Метою верифікації є виявлення неправомірно призначених державних допомог і житлових субсидій та повернення надміру нарахованих коштів до бюджету.

Хто здійснює верифікацію

Міністерство фінансів України здійснює верифікацію та моніторинг державних виплат відповідно до Закону України від 3 грудня 2019 року № 324-ІХ «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» й інших нормативно-правових актів Уряду.

Які виплати підлягають верифікації

До державних виплат, які підлягають верифікації згідно з цим законом, відносяться:

● пенсії;
● допомоги;
● пільги;
● субсидії;
● соціальні стипендії та інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Як проводиться верифікація

У законі, ухваленому 3 грудня 2019 року, прописані три етапи перевірок:

перший – коли людина тільки подає документи;

другий – у процесі отримання грошей, тобто будуть досліджувати правильність їх отримання;

третій – після отримання коштів. Ідеться про правильність використання виданих грошей (загальновідомі випадки, коли люди витрачали монетизовану субсидію не на оплату комунальних послуг, а на інші цілі).

За яких умов можуть забрати субсидію

З цього року українців перевірятимуть одразу після того, як вони подадуть заяву на оформлення субсидії.

Якщо в одержувача субсидії виявлять великий будинок або квартиру, помітять велику покупку – допомогу доведеться повернути назад до бюджету.

Субсидію можуть забрати, якщо:

● є будинок площею від 200 м² або квартира від 120 м²;

● машина до 5 років;

● ви здійснили покупку на суму від 50 тис. грн;

● останнім часом не платили ЄСВ і не перебували на обліку в Центрі зайнятості.

Постанову уряду прописано так, що після призначення субсидії, якщо сім’я збрехала в декларації, виплачені гроші мають право забрати назад. Одержувач субсидії буде зобов’язаний повернути кошти добровільно або в судовому порядку.

Тепер, якщо у місцевого органу соцзахисту є рішення суду, то за його допомогою вони можуть через судового виконавця заарештувати майно, банківські рахунки і вилучити будь-яке майно боржника. Все зібране буде продано на торгах, а прибуток піде в рахунок повернення субсидії.

Слід зазначити, що станом на березень 2021 року субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримує близько 3 млн домогосподарств, а середній розмір субсидії становив:

● у грудні 2020 року – 1731 гривня;
● у січні 2021 року – 2231 гривня;
● у лютому 2021 року – 1483 гривні.

За матеріалами офіційних сайтів і ЗМІ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-