Законопроєкт про реформи у містобудуванні подадуть до Ради наступного тижня - Шмигаль

Законопроєкт про реформи у містобудуванні подадуть до Ради наступного тижня - Шмигаль

Укрінформ
Законопроєкт щодо реформування державного регулювання у сфері містобудування наступного тижня подадуть на розгляд у Верховну Раду.

Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час наради щодо реформування у сфері містобудівної діяльності, що відбулася 17 березня під його головуванням, інформує Урядовий портал.

«Ми продовжуємо реформування сфери містобудування. Вже зроблені значні кроки, зокрема створений відкритий і прозорий електронний реєстр, в якому на сьогодні зареєстровано вже понад 60 тисяч дозвільних документів. Аби реформа запрацювала на повну, потрібно внести зміни до законодавства. Відповідний законопроєкт вже наступного тижня ми маємо подати до парламенту», — наголосив Шмигаль.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов під час наради представив основні положення розробленого законопроєкту, які підтримали учасники будівельного ринку.

В обговоренні також взяли участь міністр юстиції Денис Малюська, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства, члени профільного комітету Верховної Ради, представники будівельної галузі та Асоціації міст України.

Читайте також: Кабмін змінив голову ліквідаційної комісії ДАБІ

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство розвитку громад та територій в рамках реформи містобудування планує ввести персональну відповідальність архітекторів, представників технічного нагляду, інженерів та держслужбовців, на всіх етапах будівельної діяльності.

Крім цього, Мінрегіон розробив концепцію законопроєкту про внесення змін до деяких законів України щодо подальшого реформування системи органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, ухвалення якого стане завершенням реформи в сфері містобудівної діяльності та дозволить остаточно ліквідувати Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ).

Кабінет Міністрів 13 березня 2020 року ухвалив постанови про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції України та створення замість неї окремих органів, між якими будуть розподілені функції ДАБІ. Відповідні постанови Кабміну набули чинності 15 березня.

Зокрема, уряд утворив Державну сервісну службу містобудування (Держсервісбуд), основними завданнями якої є надання (отримання, реєстрація), відмова у видачі чи анулювання (скасування) документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Також було утворено Державну інспекцію містобудування та Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні.

У грудні 2020 року набрали чинності дві постанови, необхідні для завершення реформи містобудування, які були ініційовані Мінрегіоном. Постанова №1339 від 16 грудня 2020 року відновила дію постанови, що надає органам місцевого самоврядування повноваження здійснювати архітектурно-будівельний контроль. Постановою №1340 від 23 грудня 2020 року уряд ліквідував Державну інспекцію містобудування і Державну сервісну службу містобудування. Замість цих органів мала бути створена Державна інспекція архітектури та містобудування України, яка здійснюватиме архітектурно-будівельний контроль і нагляд у сфері містобудування без дозвільно-реєстраційних функцій.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-