Держенергоефективності ініціює запровадження ринку теплової енергії

Держенергоефективності ініціює запровадження ринку теплової енергії

Укрінформ
Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження ініціює запровадження конкурентного ринку теплової енергії в Україні. 

Як передає Укрінформ, про це йшлося під час онлайн-наради представників Держенергоефективності Міненерго, Мінрегіону, НКРЕКП, USAID повідомляє "Урядовий портал".

"Держенергоефективності обговорило із представниками Міненерго, Мінрегіону, НКРЕКП, USAID, теплокомуненерго та експертного середовища шляхи запровадження конкурентного ринку теплової енергії в Україні", - йдеться в повідомленні.

Виконуючий обов’язки голови Держенергоефективності Костянтин Гура окреслив важливість змін в централізованому теплопостачанні для зниження тарифів на теплову енергію, оновлення виробничої інфраструктури, підвищення ефективності виробництва теплової енергії, заміщення природного газу іншими видами палива та енергії.

«Окрім цього, створення ринку теплової енергії передбачено Енергетичною стратегією України до 2035 року. І ми поновлюємо діалог і співпрацю із зацікавленими сторонами. У нас є законопроєкт, який був напрацьований спільно з міжнародними партнерами та Біоенергетичною асоціацією України щодо запровадження конкурентного ринку теплової енергії», – повідомив Гура.

За його словами, мета законопроєкту – створити нормативно-правове регулювання для запровадження конкурентного ринку теплової енергії.

"Ключова ідея змін полягає в тому, щоб надати рівні можливості доступу до мереж централізованого теплопостачання всім виробникам теплової енергії у тому числі з відновлюваних джерел. Ми запроваджуємо в нашій моделі прозорий механізм приєднання незалежних виробників до тепломереж і недискримінаційні правила для цього", – пояснив т.в.о. голови Держенергоефективності.

Він наголосив, що це також відповідає положенням нової директиви ЄС - RED II. На даний час суттєвою перепоною для створення ринку, зазначається у повідомленні, є монопольне становище існуючих підприємств централізованого теплопостачання, що часто поєднують функції виробництва, транспортування та постачання теплової енергії. При цьому, виникає конфлікт інтересів, що унеможливлює доступ потенційних незалежних виробників теплової енергії до централізованого теплопостачання.

Читайте також: Україна приєдналась до Глобального партнерства з біоенергетики

Серед переваг впровадження конкурентного ринку тепла в Держенергоефективності називають:

- створення конкуренції в секторі централізованого теплопостачання;

- підвищення ефективності виробництва теплової енергії для операторів і незалежних виробників;

- впровадження недискримінаційних умов підключення незалежних виробників до теплових мереж;

- зростання приватних інвестицій в секторі централізованого теплопостачання;

- зростання заміщення природного газу біомасою та іншими альтернативними джерелами енергії в секторі централізованого теплопостачання;

- підвищення попиту на біопалива та інші альтернативні джерела енергії в секторі централізованого теплопостачання;

- створення нових робочих місць в секторі виробництва і заготівлі біопалив та виробництва відповідного біоенергетичного обладнання.

За підсумками обговорення домовлено, що учасники наради нададуть пропозиції до Держенергоефективності для їх подальшого узагальнення та доопрацювання законопроєкту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-