Венедіктова підписала ще три підозри колишнім посадовцям ПриватБанку

Венедіктова підписала ще три підозри колишнім посадовцям ПриватБанку

Укрінформ
Генеральний прокурор Ірина Венедіктова санкціонувала ще три підозри колишнім посадовим особам ПриватБанку.

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила у Фейсбуці.

"Взяла на себе відповідальність санкціонувати ще 3 підозри колишнім посадовим особам ПриватБанку.

8 мільярдів гривень — саме такий розмір збитків завдало керівництво тоді ще недержавного ПриватБанку громадянам України у 2016 році, а станом на сьогодні - і державному бюджету країни. Точніше кажучи кримінально-процесуальною мовою, детективи та прокурори підозрюють голову правління у скоєнні цього злочину" - зауважила Венедіктова.

"Хочу пояснити простіше про що, власне, це кримінальне провадження і в чому саме органи правопорядку підозрюють окремих топ-менеджерів ПриватБанку. У 2015 році НБУ за власною ініціативою здійснив перевірку 20 найбільших банків України і в тому числі, звісно, найбільшого - ПриватБанку. У ході проведення зазначеної перевірки з'ясувалося, що необхідна сума докапіталізації банку становить (на хвилиночку) 113,1 мільярда гривень. Якщо коротко і не вдаючись у складні подробиці, основна і базова причина "захворюваності" установи полягала в тому, що на думку фахівців з НБУ, 90% кредитного портфеля перебувало під ризиком через те, що ці кредити були видані особам, які тісно пов'язані з колишніми власниками банку. Пізніше, 16.12.2016, колишні власники банку звернулися з відповідним листом в офіційно установленому порядку до прем'єр-міністра України з проханням прийняти позитивне рішення силами КМУ про придбання акцій ПриватБанку державою. Таким чином, голова правління, заступник голови правління - керівник казначейства банку та начальник департаменту міжбанківських операцій казначейства банку добре розуміли, що контроль над коштами банку найближчим часом буде втрачено. В результаті виникнення злочинного плану, суть якого зводилася до розтрати коштів банку, посадові особи ПриватБанку прийняли рішення про незаконне списання грошових зобов'язань іноземних товариств перед банком і за рахунок коштів цього ж банку. Технічно керівництвом у цьому випадку було прийнято рішення про заміну боржника: замість вищезгаданих іноземних товариств віддавати борги ПриватБанку тепер повинна була пов'язана з банком фірма Claresholm Marketing LTD", - повідомила генпрокурор.

Читайте також: Суд арештував майно, яке фігурант справи «ПриватБанку» переписав на дружину

За її словами, слідство має у своєму розпорядженні усі необхідні докази: від підписання документів минулими датами до внесення фіктивних даних у бухгалтерську документацію.

"Крім епізоду, зазначеного вище, детективи та прокурори вже повідомили голову правління про підозру у розтраті грошових коштів ПриватБанку шляхом протиправного нарахування і виплати 16.12.2016 необґрунтованої додаткової премії (індексованої комісії) на користь пов'язаної з банком юридичної особи — ПрАТ "СК Інгосстрах". Слідчі органи вважають, що посадові особи банку, станом на дату реалізації свого злочинного плану, були добре обізнані про прийняте рішення НБУ щодо пов'язаності ПриватБанку та "СК Інгосстрах". Таке рішення НБУ прийняв 13.12.2016. Детективи та прокурори мають у своєму розпорядженні докази того, що рішення кредитного комітету від 15.01.2014 насправді було підготовлено і, простіше кажучи, відправлено на принтер у грудні 2016. У даному випадку мова йде про збитки в розмірі близько 136 000 000 гривень. Участь інших осіб, причетних до цих та інших злочинів, у рамках розслідування кримінальних проваджень з орбіти ПриватБанку уважно досліджується відповідними правоохоронними органами. Будуть висновки - будуть нові звинувачення. Як і раніше, наше гасло не змінилось - ніякої політики, сухий кримінально-процесуальний прагматизм", - наголосила Венедіктова.

Читайте також: Справа «ПриватБанку»: Апеляційний суд залишив запобіжний захід Яценку без змін

Вона підкреслила, що статус підозрюваного "не дозволяє нікому вважати таку людину винною у вчиненні того чи іншого злочину. Також хочу попросити всіх тих, хто уважно стежить за ходом розслідування важливих і резонансних кримінальних справ, не вдаватися у політичні спекуляції і маніпуляції. Ані прокурори, ані детективи не ставлять перед собою завдання притягнути до відповідальності якихось конкретних, заздалегідь кимось визначених фізичних осіб. Прошу нехтувати думкою тих коментаторів діяльності правоохоронних органів, які апріорі не мають доступу до матеріалів слідства і таким чином, надають звичайним кримінальним справам статус політичних. Хочу запевнити тих громадян, для кого має значення результат, а не милування собою у соціальних мережах, що трикутник Офіс Генерального прокурора-НАБУ-САП не перетворився на квадрат, куб або паралелограм - ми всі працюємо в атмосфері взаєморозуміння і взаємоповаги, наші плани узгоджені, а робочий порядок денний має початок і кінець".

Генпрокурор запевнила, що інформуватиме громадян "про нові події у міру їх появи, тобто дуже-дуже скоро".

Як інформує пресслужба НАБУ, слідство встановило, що у грудні 2016 року, напередодні націоналізації ПАТ КБ "ПриватБанк" тодішній голова правління банку розпорядився перерахувати 314,9 млн дол. США (8,2 млрд грн за курсом НБУ) з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданим акредитивам двом компаніям-агротрейдерам.

Для прикриття фактичної розтрати коштів ПриватБанку і надання вигляду законності цій злочинній схемі колишні високопосадовці банку підробили банківські документи та провели фіктивне кредитування пов'язаної з банком юридичної особи. Таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям.

У відомстві повідомили, що вказана схема є другим епізодом злочинної діяльності топменеджменту ПриватБанку, який викрили детективи НАБУ. Перший стосувався схеми з виведення майже 140 млн грн через підконтрольну колишнім бенефіціарам фінустанови страхову компанію.

Загалом наразі до кримінальної відповідальності в обох епізодах притягнуто п’ятеро осіб: колишній голова правління ПриватБанку, два його заступники та два керівники департаментів. Ексочільник ПриватБанку є підозрюваним в обох епізодах.

Читайте також: Венедіктова визнала, що інформацію щодо затримання ексбанкіра Яценка хтось «злив»

На майно підозрюваних осіб наразі накладено тимчасовий арешт для відшкодування завданих збитків.

Досудове розслідування триває, проводяться невідкладні слідчі дії.

Слідство встановлює інших осіб, що можуть бути причетними до вчинення злочинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-