Нацбанк вважає доцільним створення спеціалізованого фінансового суду

Нацбанк вважає доцільним створення спеціалізованого фінансового суду

Укрінформ
У Національному банку вважають, що створення в Україні спеціалізованого фінансового суду дозволить банкам ефективніше врегульовувати питання непрацюючих кредитів та загалом позитивно вплине на інвестиційне середовище.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що 11 березня у Нацбанку відбувся круглий стіл за участі представників банківської, юридичної спільноти та зовнішніх експертів про доцільність створення в Україні спеціалізованого фінансового суду.

Відкриваючи захід, заступник голови Національного банку Ярослав Матузка наголосив на перевагах такого суду.

"Понад 130 тисяч судових спорів в Україні – це спори, пов’язані з фінансовим сектором. Це четверта частина від всіх судових процесів. З огляду на проблематику, ми ініціювали питання щодо необхідності створення спеціалізованого фінансового суду. Ми вважаємо, що від створення спеціалізованого фінансового суду виграють усі: кредитори, позичальники, вкладники та інвестори. Адже такий суд може стати дієвим механізмом захисту їхніх прав", – зазначив Матузка.

Читайте також: МВФ назвав життєво важливим для України незалежність Нацбанку

За даними банків, на сьогодні обсяг заборгованості, що є предметом судових спорів з позичальниками, сягнув 144 млрд грн, спорів із вкладниками – понад 18 млрд грн, інвесторами – 81 млн грн. Загальна сума предметів застави за такими позовами становить близько 14 млрд грн, а обсяг депозитів – 18 млрд грн.

Учасники круглого столу висловили свої думки стосовно створення та функціонування спеціалізованого суду в Україні з урахуванням досвіду іноземних країн, обговорили актуальні у них питання в роботі судів та виконавчої служби, що мають негативний вплив на захист інтересів кредиторів та інвесторів.

На думку учасників, в Україні необхідно впроваджувати зміни до законодавчих механізмів, пов’язані з судовим захистом прав та інтересів кредиторів, порушених недобросовісними боржниками, а також виконанням отриманих рішень. Одним з них може бути і спеціалізований фінансовий суд.

У Нацбанку заявили, що, зі свого боку, продовжать відкритий діалог із учасниками ринку та органами державної влади про перспективи створення та діяльності фінансового суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-