Вересневий саміт ООН визначить місце України у продовольчих системах світу – Качка

Вересневий саміт ООН визначить місце України у продовольчих системах світу – Качка

Укрінформ
На саміті ООН, присвяченому світовим продовольчим системам, буде визначено місце України в цих системах.

 Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – торговий представник України Тарас Качка під час круглого столу «Український агросектор в умовах Європейського Зеленого Курсу: виклики та можливості», організованого Українською Асоціацією Бізнесу і Торгівлі (UBTA) в партнерстві з Global 100% RE Ukraine та Міжнародним інститутом менеджменту (МІМ-Київ).

«У календарі цього року нас чекають дві глобальні події, які формуватимуть наше місце в дискусії про кліматичні зміни в сільському господарстві. Перше – це саміт продовольчих систем ООН (у вересні цього року). Друга – 26-та конференція сторін рамкової Конвенції ООН з питань зміни клімату, яка відбудеться наприкінці року», - сказав Качка.

Він зазначив, що Україна є дуже вагомою у забезпеченні продовольчої безпеки світу, адже за межами держави наші аграрії забезпечують продовольчу безпеку 150 млн людей. Заступник очільника Мінекономіки наголосив, що Україна має використати саміт продовольчих систем як місце, де можна чітко вписати свою роль в глобальних продовольчих системах і з точки зору продовольчої безпеки, і з точку зору розвитку сільського господарства.

Читайте також: У Раді планують створити міжфракційне об’єднання на підтримку «зеленого курсу»

У рамках конференції сторін рамкової Конвенції ООН з питань зміни клімату буде узгоджуватися визначений внесок держав у протидію змінам клімату та зменшення викидів парникових газів.

«Екологи застерігають, що рілля є джерелом викидів парникових газів. Оскільки в нас рослинництво є більш розвиненим, більшість ґрунтів є розпаханими. І на наступні 10 років визначним буде питання ефективності сільського господарства: ефективності використання добрив, ефективності політики в сфері пестицидів, насіннєвого матеріалу», - підкреслив Качка.

Він повідомив, що наразі триває робота над підготовкою звіту щодо оцінки викидів парникових газів в процесі виробництва олійних культур. Від результатів цього звіту, за словами заступника міністра, залежать умови торгівлі з ЄС уже з наступного маркетингового року, тобто з 1 липня 2021 року.

«Виходячи з того, які ми беремо зобов'язання по викидам парникових газів в рамках Паризької угоди, будуватиметься наш діалог з Євросоюзом. Ми бачимо, що зараз всередині ЄС ведеться бурхлива дискусія щодо того, як забезпечити баланс між зменшенням викидів парникових газів та ефективністю сільського господарства. Нам треба і стежити за розвитком подій в ЄС, і доносити свою роль в європейських системах, доводити, що українське сільське господарство доповнює сільське господарство ЄС, а не є його конкурентом. Наше завдання – створити умови для нормальної вільної безперебійної торгівлі аграрною продукцією із Євросоюзом»,- підсумував Качка.

Як повідомлялося, наприкінці 2019 року Єврокомісія опублікувала Європейську зелену угоду (EU Green Deal) – документ, який повинен зробити європейський континент нейтральним до зміни клімату.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-