ВР наступного тижня планує ухвалити два законопроєкти щодо земельної реформи - Корнієнко

ВР наступного тижня планує ухвалити два законопроєкти щодо земельної реформи - Корнієнко

Укрінформ
Верховна Рада на наступному пленарному тижні має намір ухвалити законопроєкти щодо передачі земель у громади та щодо продажу землі через електронні аукціони.

Про це повідомив журналістам голова партії "Слуга народу", перший заступник керівника її парламентської фракції Олександр Корнієнко в кулуарах форуму для голів ОТГ "Ефективні бюджети", передає кореспондент Укрінформу.

"Це законопроєкти, на них вже вся країна чекає, про передачу земель у громади так званий - 2194 ("Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" - ред.), і про земельні аукціони через "Прозорро" - 2195 ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони" - ред.). Це, фактично, майже завершення земельної реформи, яку ми розпочали рік тому і успішно проголосували її головну частину, розблокування взагалі можливості продажу сільськогосподарської землі", - сказав Корнієнко.

Кулуари форуму для голів ОТГ «Ефективні бюджети» / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Виступаючи на форумі, він уточнив, що ці законопроєкти парламент має намір ухвалити на наступному пленарному тижні - з 16 по 19 березня.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2020 року Верховна Рада передала до профільного комітету для підготовки до повторного другого читання законопроєкт №2194 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин".

Проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони" ухвалено в першому читанні 14 листопада 2019 р.

Читайте також: Українська земельна реформа матиме глобальний результат - міністр агрополітики

Президент України Володимир Зеленський 28 квітня 2020 року підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення", який Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року.

Зокрема, законом передбачено, що з 1 липня 2021 року громадяни України можуть набувати право власності на земельні ділянки сільгосппризначення площею до 100 га. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тис. гектарів землі. Заборонено продаж державних і комунальних земель. Відповідно до закону, питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, вирішуватиметься на референдумі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-