МВФ назвав життєво важливим для України незалежність Нацбанку

МВФ назвав життєво важливим для України незалежність Нацбанку

Укрінформ
Незалежність Нацбанку України, так само як і антикорупційних установ, є надважливим принципом для економічної та фінансової стабільності держави, а також для продовження взаємодії Києва з Міжнародним валютним фондом.

Про це заявив на брифінгу у Вашингтоні директор пресофісу МВФ Джері Райс, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Незалежність центральних банків є життєво важливим принципом для МВФ щодо будь-якої країни. Незалежність Національного банку України – одна зі складових, яку ми уважно моніторимо», – заявив Райс.

Він наголосив, що МВФ розглядає забезпечення незалежності центробанків як «ключ до макроекономічної стабільності, довіри інвесторів, фінансової стабільності, захисту фінансової системи» та інших речей.

«Отже, знову ж, це питання є життєво важливим для нас», – підкреслив представник Фонду.

За його словами, для МВФ таким же істотним чинником є «збереження цілісності, незалежності й ефективності українських антикорупційних інституцій». Райс зауважив, що це є «важливими передумовами та вимогами», визначеними в програмі МВФ для України, яка продовжує бути предметом двосторонніх обговорень.

Читайте також: Мінфін не розглядає сценаріїв, за яких співпраця з МВФ не буде продовжена - Марченко

Як повідомлялося, раніше перший заступник голови Нацбанку України Катерина Рожкова в інтерв'ю «НВ» заявила, що зі зміною керівництва банківський регулятор почав міняти систему прийняття рішень і відходити від принципу колегіальності. Також вона повідомила, що бачиться з головою НБУ Кирилом Шевченком тільки на спільних нарадах у Zoom, однак це не означає, що вони комунікують.

У жовтні 2020 року в Національному банку відбулася часткова зміна вертикалей підпорядкування і розподілу окремих структурних підрозділів між ними. Відповідно, змінилися і куратори цих вертикалей з числа членів правління НБУ. Правління НБУ забрало з підпорядкування Рожкової шість ключових для нагляду за банківським ринком департаментів і передало їй три підрозділи, які не мають істотного значення в регулюванні банків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-