Вітренко пропонує створити єдину цифрову систему для захисту споживачів компослуг

Вітренко пропонує створити єдину цифрову систему для захисту споживачів компослуг

Укрінформ
В Україні необхідно створити уніфіковану цифрову систему житлово-комунальних послуг для захисту вразливих споживачів у разі зростання тарифів чи обсягів споживання.

Як передає Укрінформ, про це заявив в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко, повідомляє Міністерство енергетики України.

«Держава має захищати своїх громадян. Особливо це стосується вразливих споживачів газу, електроенергії, тепла. З відповідною проблемою ми стикнулися, зокрема, цього опалювального сезону. Ми маємо створити уніфіковану цифрову систему, як один з ключових елементів сталого розвитку енергетичного сектору», - заявив Вітренко.

Він виступив із такою ініціативою під час тематичної міжвідомчої установчої зустрічі за участі представників всіх інституцій, які напряму чи опосередковано взаємодіють із населенням та учасниками енергетичного ринку на різних етапах постачання і споживання енергії, - Міненерго, Мінсоцполітики, Мінцифри, Мінфіну, Мінекономіки, АМКУ та Держспоживслужби.

Зазначається, що уніфікована цифрова система має містити максимальний обсяг надійної та всеохоплюючої інформації про споживачів житлово-комунальних послуг, ціни і тарифи, які вони сплачують, обсяги нарахованих їм субсидій тощо.

«На основі цієї інформації держава зможе забезпечити захист вразливих споживачів у разі зростання тарифів чи обсягів споживання. В результаті аналізу ми навіть наперед зможемо визначати вразливих споживачів і пропонувати їм разову допомогу у випадку непередбачуваних обставин чи проблем», - розповів Вітренко.

Крім того, як пропонує Міненерго, система матиме сервіси для відслідковування витрат на «комуналку» та їхнього аналізу, а також для зміни постачальника комунальних послуг.

Читайте також: Дешевий газ сприяв залежності країни від імпорту палива - Вітренко

Нова система не передбачає скасування чи зміну нинішнього механізму комунальних субсидій. Система субсидій працюватиме і надалі. Натомість, нова система доповнюватиме її для більшої зручності та повноти охоплення інформації.

До подальшої роботи залучать операторів систем транспортування газу та передачі електроенергії, розподільних мереж та інших.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-