Аграрні розписки вже забезпечили понад 35 мільярдів під заставу майбутнього врожаю

Аграрні розписки вже забезпечили понад 35 мільярдів під заставу майбутнього врожаю

Укрінформ
Зростання ринку аграрних розписок вже забезпечило понад 35 млрд гривень фінансування для сільгоспвиробників, однак нині триває робота над удосконаленням цього інструменту і розширенням доступу до нього аграріїв.

Як передає Укрінформ, про це поінформував заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький у Фейсбуці.

«Аграрні розписки протягом останніх кількох років стали для агровиробників простим та дієвим механізмом залучати фінансування під заставу майбутнього врожаю. Динамічне зростання ринку аграрних розписок забезпечило понад 35 млрд гривень фінансування, а всього інструментом скористалося понад чотири тисячі агровиробників, переважно малі та середні підприємства», - написав Висоцький.

Він зазначив, що попри розповсюджену думку, що аграрні розписки працюють і нема потреби змінювати робочий механізм, в нинішньому форматі інструмент не повністю реалізує свій потенціал та лише частково забезпечує попит агровиробників на фінансування.

За його словами, робота над оновленням інструменту (проєкт закону №2805-д) розпочалася торік, а вже найближчим часом очікується розгляд законопроєкту у першому читанні у Верховній Раді.

На думку Висоцького, запропоновані у проєкті зміни зберігають поточну позитивну практику використання інструменту, однак роблять його простішим та дешевшим у використанні та відкривають доступ до аграрних розписок ширшому колу агровиробників (як-от сегменти тваринництва, садівництва). Крім того, створюється основа для розвитку більш складних та комплексних рішень, у тому числі через доступ до рефінансування з ринків капіталу.

Читайте також: Парламент "завернув" законопроєкт про аграрні розписки

Як повідомляв Укрінформ, аграрні розписки працюють в Україні понад 5 років і регулюються положеннями чинного Закону України «Про аграрні розписки», який було прийнято ще у 2012 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-