В Офісі Президента запевняють, що незалежність НБУ є аксіомою для влади

В Офісі Президента запевняють, що незалежність НБУ є аксіомою для влади

Укрінформ
Незалежність Національного банку є абсолютною аксіомою для української влади, а зміни в розподілі повноважень між керівниками будь-якої державної інституції необхідні для забезпечення адаптивності системи і не несуть ризиків.

Про це розповів радник Президента з питань економіки Олег Устенко в коментарі, наданому Укрінформу.

"Питання незалежності Національного банку України - абсолютна аксіома для влади. Президент Зеленський неодноразово заявляв про це, починаючи з моменту представлення нового керівника НБУ Кирила Шевченка влітку 2020 року", - запевнив він.

Крім того, радник президента нагадав, що ті законодавчі ініціативи, які були внесені до Верховної Ради, спрямовані саме на інституційне посилення НБУ. За його словами, це не просто частина домовленостей з міжнародними партнерами, а об'єктивна необхідність, яка має додатково закріпити незалежність регулятора.

Читайте також: Нацбанк визначив перелік системно важливих платіжних систем в Україні

"Зміни в розподілі повноважень між керівниками будь-якої державної інституції трапляються, але це зовсім не означає, що через це виникають додаткові ризики. Будь-яка система повинна залишатися адаптивної, що є найважливішою умовою для її успішності", - підкреслив Устенко.

Водночас він зазначив, що мандат НБУ на таргетування інфляції дозволяє бути впевненими в тому, що цінова стабільність забезпечується виходячи із загальноприйнятих світових практик. Тому, на його думку, збільшення облікової ставки НБУ з 6% до 6.5% у березні 2021 року було очікуваним і логічним.

Читайте також: Законопроєкт про роботу колекторів готують до другого читання – Рожкова

"Значні резерви НБУ, які на сьогодні перебувають на рівні 28.5 млрд доларів, забезпечують стійкість до можливих зовнішніх ризиків, що, як ми розуміємо в Офісі президента, є особливою зоною уваги монетарної влади України", - додав радник глави держави.

Як повідомлялося, раніше перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова в інтерв'ю "НВ" заявила, що зі зміною керівництва банківський регулятор почав міняти систему прийняття рішень і відходити від принципу колегіальності. Також вона повідомила, що бачиться з головою НБУ Кирилом Шевченком тільки на спільних нарадах у Zoom, однак це не означає, що вони комунікують.

Читайте також: Польща та Литва допоможуть Нацбанку імплементувати Угоду про асоціацію з ЄС

У жовтні 2020 року в Національному банку відбулася часткова зміна вертикалей підпорядкування і розподілу окремих структурних підрозділів між ними. Відповідно, змінилися і куратори цих вертикалей з числа членів правління НБУ. Правління НБУ забрало з підпорядкування Рожкової 6 ключових для нагляду за банківським ринком департаментів і передало їй три підрозділи, які не мають істотного значення в регулюванні банків.

На початку жовтня Рада Національного банку оголосила догану і недовіру першому заступнику голови НБУ Катерині Рожковій і заступнику голови НБУ Дмитру Сологубу.

Восени 2020 року Рожкова в одному з інтерв'ю сказала, що вже місяць не спілкується з головою НБУ Кирилом Шевченком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-