Нацбанк уточнив обсяг міжнародних резервів - $28,5 мільярда

Нацбанк уточнив обсяг міжнародних резервів - $28,5 мільярда

Укрінформ
На 1 березня 2021 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 28 543 млн дол. США (в еквіваленті). 

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба НБУ.

Зазначається, що динаміку резервів упродовж лютого визначали кілька чинників, і насамперед - операції з управління державним боргом.

Валютні надходження на користь уряду від розміщення внутрішніх державних облігацій (ОВДП) у лютому становили 456,7 млн дол. США. Водночас загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення держборгу в іноземній валюті становив 633,9 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 489,2 млн дол. США були спрямовані на обслуговування та погашення ОВДП, 33,7 млн дол. США – на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП).

Крім того, в лютому уряд та Нацбанк виплатили 213,1 млн дол. США (в еквіваленті) на користь Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Читайте також: Співпраця з МВФ утримає міжнародні резерви на рівні $30 мільярдів - Нацбанк

Також на стан міжнародних резервів вплинули операції НБУ на міжбанківському валютному ринку. На початку лютого пропозиція переважала попит, зокрема внаслідок нарощування портфеля ОВДП нерезидентами. Це дозволило центральному банку викупити в резерви 200 млн дол. США. Останні два тижні лютого міжбанківський валютний ринок був збалансований, тому НБУ не виходив на валютний ринок. Інтервенції з продажу валюти у лютому не проводилися.

Переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют) стала третім фактором впливу на міжнародні резерви. У минулому місяці їх вартість зменшилася на 87,5 млн дол. США (в еквіваленті).

У НБУ додали, що нинішній обсяг міжнародних резервів покриває 4,6 місяця майбутнього імпорту.

Як повідомляв Укрінформ, 2 березня голова Ради НБУ Богдан Данилишин написав у Фейсбуці, що обсяг міжнародних резервів Національного банку України на 1 березня становив 28,6 млрд доларів США.

Співпраця України з Міжнародним валютним фондом та іншими фінансовими інститутами дозволить підтримувати міжнародні резерви на рівні близько 30 млрд дол., сказав на брифінгу 4 березня заступник голови Національного банку Юрій Гелетій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-