Рада планує врегулювати мультимодальні перевезення вантажів

Рада планує врегулювати мультимодальні перевезення вантажів

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт №4258 "Про мультимодальні перевезення", який має вдосконалити регулювання засад мультимодальних перевезень вантажів в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, його підтримали 262 народних депутати.

Як зазначається у пояснювальній записці, проєкт закону розроблено з метою вдосконалення законодавчого регулювання організаційних та правових засад мультимодальних перевезень вантажів в Україні, а також державної підтримки мультимодальних перевезень.

Законопроєктом передбачається імплементація Директиви Ради 92/106/ЄЕС від 07 грудня 1992 року про встановлення спільних правил для окремих видів комбінованих перевезень вантажів між державами-членами (згідно з додатком XXXII до глави 7 «Транспорт» розділу V «Економічне і галузевеспівробітництво» Угоди про асоціацію Україна – ЄС).

Проєктом закону пропонується ввести в Україні поняття мультимодального та комбінованого перевезення вантажів, мультимодального терміналу, документа мультимодального перевезення, оператора та замовника мультимодального перевезення, визначення договору мультимодального перевезення, його істотних умов, прав та обов’язків його сторін, основних принципів державного регулювання та державної допомоги щодо такого виду перевезень.

Читайте також: Рада планує впорядкувати пасажирські перевезення відповідно до нового адмінустрою

Зокрема, пропонується закріпити право учасників мультимодальних перевезень здійснювати перевезення вантажу на підставі укладення єдиного договору щодо всіх етапів перевезення незалежно від зміни видів транспорту та здійснювати перевезення вантажу за одним перевізним документом, щодо якого сторони досягли згоди.

Крім того, передбачено, що під час надання послуги з мультимодального перевезення вантажів відповідальність оператора такого перевезення за вантаж перед замовником послуги охоплює період з моменту прийняття ним вантажу до мультимодального перевезення та до моменту видачі вантажу. Для отримання відшкодування шкоди за втрачений (пошкоджений) вантаж замовнику послуги не потрібно встановлювати, на якому етапі перевезення сталися пошкодження чи втрата вантажу або хто із перевізників не виконав зобов’язання щодо вчасної доставки вантажу.

Проєктом закону передбачено також установлення граничного розміру відповідальності оператора мультимодального перевезення у спеціальних правах запозичення відповідно до чинної міжнародної практики.

Як вказано у пояснювальній записці, проєкт розроблено відповідно до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, та на виконання пункту 211 Плану пріоритетних дій Уряду на 2019 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-