Ціна на електроенергію для населення навряд чи зміниться у квітні - Прем'єр

Ціна на електроенергію для населення навряд чи зміниться у квітні - Прем'єр

Укрінформ
Питання ціни на електроенергію для населення після 31 березня нині обговорюється в Міністерстві енергетики; швидше за все, ціна залишиться на рівні 1,68 грн за кіловат-годину.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив на пресконференції "Рік роботи уряду".

"Ціна на електроенергію для населення з 1 квітня. Це питання зараз обговорюється в Міністерстві енергетики. Скоріш за все, ціна залишиться 1,68 грн в тарифі для населення. Але це не означає, що її не буде (переглянуто - ред.) в майбутньому. Неможливо на все життя зафіксувати ціну", - зазначив Шмигаль.

Коли і як відбуватиметься зміна ціни, без шокових стресів для населення і енергосистеми, - "це питання до профільного міністерства, до правильного збалансування ринку", додав прем'єр.

Читайте також: Уряд поки не планує ініціювати нову програму роботи з МВФ

За словами глави уряду, в цьому питанні позиція Кабінету Міністрів збігається з раніше озвученою позицією Президента України Володимира Зеленського.

"Підхід Кабінету Міністрів повністю співпадає з філософією Президента України. За електроенергію, якщо є якісь дисбаланси, мають (більше - ред.) платити багаті, ті, хто мають гроші, хто споживає більше. Вони мають платити більше для того, щоб збалансувати розбаланси в ринку. Ті ж, хто платити за електроенергію, за інші енергоресурси не можуть з тих чи інших причин, - високий тариф або ринковий тариф, ті мають отримати підтримку від держави", - наголосив прем'єр.

Шмигаль зауважив, що весь цивілізований світ живе в таких параметрах, коли найбільш конкурентною є ринкова ціна, яка є справедливою і в яку неможливо закласти корупційні чинники.

Читайте також: Шмигаль розповів про «слабку ланку» уряду і чим тут зарадить Вітренко

"Звичайно, наша логіка і наш рух до ринкової економіки говорять, що ціни мають бути ринковими, люди мають отримувати монетизовані субсидії, мають отримувати в руки гроші і розуміти, що це допомога від держави на сплату за енергоносіїв: електрику, газопостачання, теплопостачання. Монетизована субсидія має бути тим, хто цього потребує", - сказав прем'єр.

Водночас, на думку Шмигаля, реалізація цієї стратегії вимагатиме часу.

"Вона буде вимагати часу. Тому, я і кажу, що з 1 квітня, скоріш за все, люди зміни не побачать і не відчують (щодо підвищення ціни на електроенергію - ред.)", - підсумував він.

Як повідомлялось, із 1 січня по 31 березня 2021 року в Україні діє фіксована ціна на електроенергію на рівні 1,68 грн за 1 кВт-год.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-